Qatar Airways Privilege Club: Ett guldkorn för dina American Express Membership Rewards poäng

Under 2020 genomförde Qatar Airways i motsats till många konkurrenter en rad förändringar i sitt bonusprogram Privilege Club. De höga bränsletilläggen togs bort och poängpriserna sänktes kraftigt. En bonusresa från Europa till Sydostasien i business class som tidigare kostade 250.000 miles tur och retur, sänktes till 150.000 miles tur och retur. Bränsletilläggen som tidigare låg på cirka 5.000-7.000 SEK togs bort och istället debiteras endast flygskatter på cirka 1.000-1.500 SEK tur och retur för en långresa utanför Europa.

Dessa förändringar har gjort Qatar Airways Privilege Club till en mycket attraktiv transferpartner för svenska American Express Membership Rewards.

Växla poäng till nio olika flygbolag

Om du har ett American Expresskort utfärdat i Sverige som INTE är co-branded med SAS så tjänar du Membership Rewards poäng när du använder kortet. Amex Green, Guld och Platinum tjänar en poäng per spenderad krona, medan Centurion tjänar 1,5 poäng per krona. Dessa poäng kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat:

  • SAS
  • British Airways
  • Air France
  • KLM

Eurobonus är inte en särskilt bra transferpartner till Amex

Poängöverföringar till dessa program är i regel ingen jättebra affär, i synnerhet inte till SAS där kursen nyligen höjdes till 16:1. Det innebär att du behöver spendera 16 SEK för att tjäna 1 EuroBonuspoäng, som jämförelse behöver man endast spendera 5 SEK på sitt SAS Amex Elite för att tjäna 1 EuroBonuspoäng.

SAS Amex Elite.

Qatar Airways Privilege Club

Qatar Airways har gjort sig kända för att vara ett av världens bästa flygbolag med sin prisbelönta Q-suites som av många anses vara världens bästa Business Class-produkt.

Flygbolagets bonusprogram Privilege Club har dessvärre inte levt upp till samma goda rykte som flygbolaget i sin helhet. Höga poängpriser, dålig tillgång på bonusplatser och höga bränsletillägg har gjort det till ett oattraktivt val för de som vill tjäna och använda poäng på alliansen OneWorld.

Qatar Airways Q-suites.

Så räknar du ut kostnaden för en bonusresa med Qatar Airways

  • Qatar Airways publicerar till skillnad från många andra flygbolag ingen bonustabell, utan man hänvisas istället till deras verktyg Q-calculator där man kan räkna ut hur många poäng som krävs för en bonusresa, såväl som hur många poäng du tjänar per resa.
  • En bonusresa från Stockholm till Maldiverna kostar 130.000 miles tur och retur i business class. Detta motsvarar 1,43 miljoner poäng från svenska Amex Membership Rewards.
Boka med poäng.

Så bokar du din bonusresa med Qatar Airways Privilege Club överförda från Amex Membership Rewards

Innan du överför några poäng från Amex så är det viktigt att först kolla upp tillgängligheten av bonusresor för att säkerställa att platserna finns tillgängliga.

Att söka tillgänglighet på Qatar Airways kan vara något knepigt då man behöver ha poäng på sitt konto för att kunna söka efter tillgängliga bonusplatser. Ett sätt att komma runt detta är genom att:

  • Använda sökmotorn Oneworld för att se tillgängligheten, där platserna som visas där är desamma som Qatar gör tillgängliga till sina egna medlemmar
  • American Airlines har en användbar sökmotor för bonusresor på Oneworld som inte kräver en inloggning
American Airlines användbara sökmotor.

När du har hittat tillgänglighet så är det dags att överföra poängen från Amex. Om du inte har ett konto hos Qatar Airways så behöver du skapa ett först, innan du kan länka det via portalen för Amex Membership Rewards.

När ditt konto är länkat så kan du överföra poäng, viktigt att tänka på är att namnet på Qatar-kontor måste matcha namnet som står på Amex-kortet. Det är inte heller möjligt att överföra poäng från sitt eget Amex till någon annans bonuskonto på ett flygbolag eller hotell.

Namnet på Qatar-kontor måste matcha namnet som står på Amex-kortet.

En viktig detalj att ha i åtanke är att poängöverföringar inte kan ångras när den väl har genomförts. Överföringstiden från Amex till Qatar uppges enligt Amex ta 5 arbetsdagar, men i verkligheten så brukar överföringarna gå betydligt fortare än så. Genomförs överföringen på en vardag så är poängen på kontot redan efterföljande vardag.

Ett litet orosmoment som kan uppstå i detta skede är att bonusplatserna hinner försvinna under tiden som det tar att överföra poängen. Många bonusprogram låter medlemmar att reservera platserna i väntan på att poängen överförs, men detta är tyvärr inget som Qatar Airways tillåter.

En bokad resa med poäng.

Det är med andra ord en bra idé att kolla upp alternativa datum/resor i händelse att bonusplatserna mot förmodan skulle försvinna i väntan på poängöverföringen.

Se till att kolla av kontot regelbundet då det inte skickas någon notis när poängen har krediterats till kontot. När de väl är inne på kontot så kan du enkelt slutföra bokningen av bonusresan på Qatar Airways hemsida.

Qatar Airways Q-suites.

Vill du boka din resa med Qatar Airways, med dina Amex-poäng eller för pengar? Hör av dig i chatten så hjälper vi er vidare!

Våra senaste inlägg