Fem vanliga misstag som du ska undvika på resan

Efter ett uppehåll på två år så är resandet åter igen i full gång. Sommaren 2022 väntas bli en rekordsommar för resebranschen och för dig som inte har haft chansen att resa under pandemin så är det lätt att känna sig lite ringrostig. I denna guide går vi igenom de fem vanligaste misstagen som begås på resan och hur du kan göra för att undvika dem.

Kontrollera passets giltighetstid

Efterfrågan på nya pass har ökat explosionsartat sedan alla pandemirestriktioner togs bort i början av februari. Kötiderna för en passtid ligger i dagsläget på mer än ett halvår och för dig som inte har hunnit förnya passet så är det läge att göra så innan din nästa resa. Svenska pass har en giltighetstid på fem år och för resor inom Europa så är det inga större problem att resa inom hela giltighetstiden. Detsamma gäller dock inte för länder utanför EU där det ofta ställs krav på att ha minst 6 eller ibland 12 månaders giltighetstid kvar på passet innan inresa till landet. Kontrollera därför att ditt pass är giltigt innan du bokar resan då det i dagens klimat kan vara svårt att hitta en passtid.

Kontrollera passets giltighetstid innan du reser. Många länder kräver minst 6 månaders giltighetstid för att bli insläppt i landet.

Resa utan reseförsäkring

Reseförsäkring är en nödvändighet på resan, i synnerhet då det kan bli väldigt kostsamt om du råkar ut för en olyckshändelse eller blir sjuk i ett land utanför EU. Den goda nyheten är att reseförsäkring ingår i de flesta kreditkort, hemförsäkringar och bankkort.

Ett krav för att täckas av kortets reseförsäkring är att betala minst 75% av resans kostnader med kortet. Undvik därför att betala resan med flera olika kort då risken finns att du inte täcks av kortets försäkring. Undvik även att betala dina resor med Swish och faktura då det finns en risk att ni inte omfattas av någon reseförsäkring.

Kreditkortets reseförsäkring gäller vanligtvis endast för din närmaste familj och partner som är folkbokförd på samma adress. Om du reser med vänner som har betalat resan med sitt eget kort så kan det vara smart att dubbelkolla med din hemförsäkring för att säkerställa att ni är skyddade på resan ifall något skulle hända.

Att resa utan reseförsäkring kan bli en kostsam affär. Se till att du är försäkrad innan resan.

Onödiga tilläggsförsäkringar

Flygbolag, resebyråer och hyrbilsfirmor är duktiga på att sälja på tilläggsförsäkringar, konkursskydd och avbeställningsskydd. I 90% av fallen så ingår redan dessa försäkringar om du har betalat resan med ett kreditkort, men även via din hemförsäkring och bilförsäkring (i fallet hyrbilsförsäkringar). Undersök villkoren noga och spara tusenlappar på resan. 

Om din resa är betald med ett kreditkort t.ex Amex så ingår en omfattande reseförsäkring, inklusive hyrbilsförsäkring. Undvik att köpa på dig extraförsäkringarna som oftast inte tillför något mervärde.

Glömma bort att ansöka om e-visum och inresetillstånd

Det svenska passet är ett av världens starkaste och vi har möjlighet att resa visumfritt till 188 länder och territorium. Vissa länder kräver dock att man ansöker om ett elektroniskt inresetillstånd eller e-visum. Det vanligaste exemplet är ESTA om du ska resa till USA, men på senare år så krävs det även för resor till Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Värt att tänka på är att dessa inresetillstånd ibland även krävs om du har en mellanlandning i landet.

Kom ihåg att ansöka om elektroniska inresetillstånd t.ex ESTA till USA och eTA till Kanada. Dessa behövs även om du bara ska mellanlanda i landet.

Resa med körkortet inom Europa

Svenska medborgare kan resa utan pass inom hela Schengenzonen. Detta innebär att gränskontroller inte görs för resor inom Schengen. För att resa inom Schengen krävs ett nationellt ID-kort, men trots detta så gör många misstaget att endast ta med sig körkortet på resor inom Europa. ID-kontroller görs sällan på flygningar inom Europa men i vissa fall kan det ske slumpmässiga kontroller av både flygplatspersonal och gränspolis. Ett EU-körkort räknas inte som  en giltig resehandling inom Schengen och risken finns att du nekas ombordstigning på ditt flyg. Se därför till att ta med dig passet på resor inom Schengen om du saknar ett nationellt ID-kort.

Körkortet räknas inte som en resehandling för resor utanför Norden. Se därför till att ta med dig pass eller nationellt ID-kort för att undvika tråkiga överraskningar på flygplatsen.


Våra senaste inlägg