Fördelarna med SkyTeam Elite Plus-status

Det finns tre stora globala flygallianser - oneworld, SkyTeam och Star Alliance - som alla erbjuder en viss nivå av ömsesidigt erkännande för elitmedlemmar. I denna artikel undersöks fördelarna med SkyTeam Elite Plus-status, den högsta ömsesidiga elitnivån inom SkyTeam-alliansen.

Hur fungerar flygalliansstatus?

En av de största fördelarna med globala allianser är ömsesidigt erkännande av elitstatus mellan flygbolagen. Även om resenärer oftast behandlas bäst när de flyger med sitt "eget" flygbolag, finns det vissa förmåner som kan förväntas oavsett vilket medlemsflygbolag de flyger med. Detta är en av de viktigaste värdeerbjudandena för en flygallians.

Elitstatus tjänas inte direkt hos SkyTeam, utan istället hos ett SkyTeam-medlemsflygbolag, och den statusen överförs till en allianselitnivå. SkyTeam har två elitnivåer - Elite och Elite Plus - och det är den högre nivån där förmånerna verkligen träder i kraft.

Till exempel, om någon är SkyTeam Elite Plus-medlem genom Delta SkyMiles, kan de förvänta sig ett visst erkännande, oavsett om de flyger med Air France-KLM, Korean Air, China Eastern, Middle East Airlines, Saudia eller Virgin Atlantic, bland andra.

Förmåner och fördelar med SkyTeam Elite Plus-status

Vilka är fördelarna med SkyTeam Elite Plus-status? Här följer en översikt av varje förmån, ungefär i den ordning de värderas (vilket naturligtvis kan vara subjektivt och bero på resmönster).

Tillgång till business class-lounger

Den mest värdefulla förmånen med SkyTeam Elite Plus-status är tillgången till lounger, då medlemmar får tillgång till de flesta SkyTeam business class-lounger när de reser internationellt med ett SkyTeam-flyg samma dag, oavsett kabinklass. De får även ta med en gäst (som också måste resa med ett SkyTeam-flyg).

Tyvärr försätter Delta sina frekventa resenärer i ett sämre läge genom att inte ge SkyTeam Elite Plus-medlemmar genom Delta SkyMiles tillgång till Delta Sky Club när de reser i ekonomiklass på internationella flyg. Däremot kan de få tillgång till partnerlounger.

Som SkyTeam Elite Plus har du tillgång till lounge när du reser med en internationell flygning på SkyTeam.

SkyPriority för incheckning, säkerhet och ombordstigning

Som SkyTeam Elite Plus-medlem får man tillgång till SkyPriority-tjänster, vilket inkluderar prioriterad incheckning, säkerhetskontroll och ombordstigning. Vanligtvis innebär detta att man grupperas tillsammans med business class, så det är värt att hålla utkik efter de röda SkyPriority-skyltarna på flygplatser, då de kan spara mycket tid och besvär.

Extra bagage och prioritetshantering

För de gånger när man behöver checka in bagage, är det extra bagageutrymmet för SkyTeam Elite Plus-medlemmar mycket användbart:

  • För biljetter med viktbegränsning får man 20 kg extra bagage.
  • För biljetter med stycksystem får man ett extra bagage.

Förutom det extra utrymmet får man även prioritetshantering för sitt bagage, vilket förhoppningsvis innebär att det kommer ut tidigt på bagagebandet.

Som SkyTeam Elite Plus har du tillgång till SkyPriority.

Föredragna sittplatser

SkyTeam Elite Plus-medlemmar ska få föredragna sittplatser när de reser med något SkyTeam-flygbolag. Utförandet kan dock skilja sig mycket mellan flygbolag. Vissa flygbolag tillåter att man tilldelas sittplatser vid nödutgångar och andra extra utrymmen utan kostnad, medan andra har mycket mer begränsade alternativ. Vissa flygbolag tillämpar även denna policy för medresenärer på samma bokning, medan andra inte gör det.

Prioritet på väntelistor och standby

Om man hamnar på en standby-lista eller en väntelista för ett flyg, prioriteras detta generellt efter status. SkyTeam Elite Plus-status ger hög prioritet på dessa listor. Detta är användbart i situationer där man försöker få en plats på ett flyg eller en uppgradering, men det inte finns många platser kvar.

Hur jämförs SkyTeam-status med andra?

Om man ska flyga med en allians är det naturligtvis bättre att ha status än att inte ha det. Alla tre stora allianser erbjuder ganska konsekventa förmåner, inklusive prioriterade tjänster, extra bagageutrymme med mera.

SkyTeam Elite Plus är dock generellt sett mindre värdefull än motsvarande elitnivåer i både Star Alliance och oneworld. Skillnaderna är mest märkbara vid marginalerna, och för att ge en uppfattning om varför:

  • Star Alliance Gold begränsar inte lounge-tillgången endast till internationella flyg, och Star Alliance Gold-medlemmar får ibland tillgång till bättre än business class-lounger och kan även ibland checka in med första klass, vilket vanligtvis inte finns hos SkyTeam.
  • På samma sätt begränsar inte oneworld Sapphire och Emerald lounge-tillgången endast till internationella flyg, och oneworld Emerald erbjuder tjänster mer i paritet med första klass, snarare än business class (första klass incheckning, ombordstigning, lounge-tillgång med mera).

Slutsats

Status inom en allians kan vara värdefullt, särskilt om man inte alltid flyger med samma flygbolag. Elite Plus är den högsta elitstatusen inom SkyTeam-alliansen och erbjuder förmåner som incheckning i business class, lounge-tillgång och ombordstigning, samt extra bagageutrymme, prioriterad bagageleverans och prioritet på väntelistor.

Det finns definitivt värde att hämta med SkyTeam Elite Plus-status, även om SkyTeam ligger något efter Star Alliance och oneworld när det gäller ömsesidigt erkännande.

Våra senaste inlägg