Har du Amex-poäng men inga planer på att resa? Så ska du tänka när du ”parkerar” dina poäng

Den 1 september försämrar American Express växelkurserna för poängöverföringar till flyg och hotellpartners i bonusprogrammet Membership Rewards. Dessa försämringar innebär att poängen förlorar upp till 75% av sitt värde och för dig som inte vill gå miste om poäng så är det av stor vikt att överföra och boka innan den 1 september.

För dig som har poäng men ingen möjlighet att planera resor i närtid så finns det möjligheter att bevara poängens värde genom att ”parkera” dem hos en transferpartner för användning vid ett senare tillfälle. I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips på vad du bör tänka på innan parkerar dina poäng.

Spekulativa poängöverföringar medför risker som du bör känna till

Spekulativa poängöverföringar är något som vi i vanliga fall inte rekommenderar. Dessa avser överföringar till en transferpartner utan avsikt att boka en resa för poängen i närtid. Anledningen till varför dessa överföringar anses riskabla är då tillgänglighet och poängpriser kan ändras utan förvarning.

Bonusprogrammets prismodell påverkar hur säkra dina poäng är mot eventuella prishöjningar

Hur priserna ändras och i vilken omfattning beror på vilken prismodell som transferpartnern använder. Bonusprogram med fasta poängpriser anses vara säkrare då priserna generellt sett inte ändras utan förvarning och i de fall där priserna höjs så aviseras det i god tid. Följande transferpartners tillämpar fasta poängpriser:

  • SAS EuroBonus
  • Finnair Plus
  • British Airways Executive Club
  • Iberia Plus
  • Qatar Airways Privilege Club
  • Thai Royal Orchid Plus

Bonusprogram med fasta poängpriser publicerar sina poängpriser i tabeller och här kan du enkelt räkna ut antalet poäng som krävs för en bonusresa. En tumregel för dessa program är att bonustabellerna i snitt ändras vartannat år vilket innebär att dina poäng är någorlunda skyddade mot eventuella prishöjningar och devalveringar.

Bonusprogram med dynamiska poängpriser prissätter sina bonusresor baserat på flygningens marknadspris, eller baserat på opublicerade tabeller. Följande program tillämpar dynamisk prissättning:

  • Air France – KLM Flying Blue
  • Delta SkyMiles

Fördelen med dessa bonusprogram är att de erbjuder bonusplatser på alla flygningar så länge det finns platser lediga till försäljning. Priset på bonusresor styrs av tillgång och efterfrågan vilket innebär att du kan förväntas betala ett högt poängpris om du vill resa på en populär period. På avigsidan så finns det möjlighet att hitta sweet-spots och billiga bonusresor om du bokar din resa med god framförhållning.

Den kanske största nackdelen med dynamisk prissättning är att priserna på bonusresor kan ändras utan förvarning. Överföringar till program med dynamiska priser rekommenderar vi endast om du planerar att boka din resa i samband med överföringen. Risken är annars stor att du har ett saldo som inte kan brukas i händelse av att poängpriserna höjs.

Delta SkyMiles erbjuder låga priser på bonusresor på sina partnerflygbolag i SkyTeam. Programmet lämpar sig däremot inte väl för att parkera poäng då priserna kan höjas utan förvarning och kostnaden för att köpa till poäng är hög.

 Fyll på dina befintliga poängsaldon

Om du har ett befintligt poängsaldo hos något eller några av de bonusprogram som Amex har som transferpartner bör du även överväga möjligheten att använda dina Membership Rewards-poäng för att fylla på ditt saldo.

Ett bra exempel är SAS EuroBonus som är det populäraste flygbonusprogrammet i Skandinavien. EuroBonuspoäng kan tjänas in på många olika sätt, bland annat genom flygningar, hyrbilar, hotellnätter, såväl som andra kreditkort som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Överföringskursen från Amex till SAS är inte den förmånligaste, men om du är några tusen poäng ifrån din nästa EuroBonusresa så kan det fortfarande löna sig att överföra poängen från Amex Membership Rewards ifall du har rabatter som Amex 2for1 från ett co-brandat SAS-Amex.

Om du redan har ett befintligt saldo hos t.ex SAS EuroBonus så skadar det inte att använda dina Amex-poäng för att fylla på saldot innan växlingskursen försämras.

Överför poängen till ett program som säljer poäng till förmånliga priser

Att köpa poäng för att boka bonusresor i business class eller hotellnätter på destinationer som Maldiverna och Mauritius kan medföra stora besparingar mot att boka motsvarande resor kontakt. Idag så erbjuder flera bonusprogram möjligheten att köpa poäng till rabatterade priser vilket innebär att dina poäng kan ta er längre än ni tror.

Marriott Bonvoy, Hilton Honors och Iberia Plus är tre bonusprogram som regelbundet erbjuder reor och specialpriser på köpta poäng. Genom att överföra dina poäng till något av dessa program så kan du enkelt fylla på kontot med fler poäng vid reor och du riskerar inte att sitta på ett obrukbart saldo vid eventuella prishöjningar då möjligheten att köpa till fler poäng finns.

Parkera dina poäng hos Iberia Plus om du vill ta del av deras förmånliga kampanjer på Avios.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag! – Vi bokar din poängresa!

Våra senaste inlägg