James är den yngsta personen att ha besökt världens alla länder 

James Asquith är grundare till Holidayswap, en plattform som låter folk byta bostäder med varandra, och har varit i världens alla länder med +1.600 flygresor i bagaget. Vi pratar om reserutiner, om att driva eget på resande fot och om platserna James drömmer om att resa till!

På väg i First Class.

Du har grundat Holidayswap, vad har varit det mest belönande och mest utmanade med att bygga upp ditt företag?

Jag skulle säga att allt är en utmaning. Livet är utmanade och vi kommer att möta hinder, stora som små, varje dag. För att vara ärlig har jag aldrig känt mig överväldigad av att driva eget, då det har varit belönande sedan dag ett och jag har aldrig blickat bakåt. Jag startade företaget dagen efter att jag fick idéen, och utgick därifrån, jag tog mig igenom utmaningarna för att belöningen var större. Det är livet! Jag skulle inte säga att anställa människor eller hantera missöden dagligen inte är en utmaning, för att det helt klart är värt det.

Du har världsrekordet i Guinness World Record för att ha varit den yngsta personen att ha rest till världens alla länder, med fler än +1600 flygresor. När insåg du att du var en professionell äventyrare?

Jag skulle absolut inte kalla mig själv för en professionell äventyrare. Jag reser mycket i jobbet och för att jag vill - jag insåg inte att jag höll på att slå ett nytt rekord. Jag skulle inte ens kunna berätta om datumet eller tiden där jag tänkte, “nu ska jag resa till världens alla länder”. En dag insåg jag att jag hade varit i över 100 länder och fortsatte helt enkelt därifrån.

"Jag har egentligen ingen direkt reserutin, förutom att ibland ta en sömntablett på flygplanet för att undvika jetlag."

Vilken plats skulle du vilja besöka igen och varför?

Alaska, Hawaii eller Vietnam. Jag älskar Alaska, Hawaii är helt magiskt och Vietnam var det första landet jag reste till som låg utanför Europa eller USA. Jag har inte varit i Vietnam sedan jag var där som 18-åring och spenderade 3,5 månader i landet som volontär. Det är en fantastiskt plats och jag vill gärna resa tillbaka dit där allting började.  

Vilken är din bästa reserutin?

Jag har egentligen ingen direkt reserutin, förutom att ibland ta en sömntablett på flygplanet för att undvika jetlag. Jag har alltid med mig mitt pass och min plånbok. Så länge jag har gott om batteri på mobilen och min dator för att kunna jobba tenderar mina rutiner att vara icke-befintliga. Jag befinner mig alltid i olika tidszoner och har även jobbsamtal i olika tidszoner, det gör att jag helt enkelt saknar rutiner. Jag kan sitta i hörnet av en flygplats och få jobb gjort, eller sitta i en lounge 8 timmar och göra det jag behöver med en drink i handen, men jag har ingen rutin.

James Asquith har världsrekordet i Guinness World Record för att ha varit den yngsta personen att ha rest till världens alla länder och med fler än +1600 flygresor.

Vilket flygbolag och rutt har varit din favorit?

Om jag ska vara ärlig har jag aldrig tänkt på en specifik rutt som är en favorit. Det är alltid toppen att flyga från Ronald Reagan Washington National Airport, bara för att du får se hela National Mall, Washington Monument, White House och Capitol Building på rad - det är riktigt häftigt. Jag brukar säga att Etihad Airways, Qatar Airways och Singapore Airlines är mina favoriter. De har alltid fantastisk service, supertrevlig personal, och de säljer en grym produkt - de har alltid varit toppen!

Har du en bucket list?

Ja, det har jag! Vissa människor säger, “åh du har varit överallt, du har sett världen”. Inte alls! Det känns som om jag precis har börjat. Det finns så många platser jag skulle vilja besöka - speciellt i USA. Där vill jag åka till vackra nationalparker och sedan har jag fortfarande Latinamerika på min lista att fortsätta upptäcka. Som exempel var jag i Egypten häromveckan och reste till ett ställe som heter Fayoum, det kändes som att ha landat på mars. Jag hade aldrig hört talas om det innan, så ja, det finns fortfarande tonvis av platser att upptäcka - och min bucket list bara växer!

Vilka är dina bästa tips för en ung entreprenör?

Här kommer en förläning av Nike, men “just f****** do it!”. Se till att få det gjort bara! Om du har rätt passion och motivation för det du gör, kommer de mindre roliga tiderna kännas okej och istället kommer du att fortsätta framåt. Det har funnits flera tillfällen där jag har slagit igen min laptop och tänkt, “f*** this”. Och sen, 30 sekunder senare, tänker jag “hoppas inte min dator är sönder” och fortsätter att arbeta. Gör det som känns rätt i magen och som ger dig glädje, du löser sig resten längs vägen.

I en öken någonstans i världen.

Våra senaste inlägg