Lufthansa tar över ITA Airways: Godkännande från EU väntas

Under många år har Italien försökt privatisera sitt kämpande nationella flygbolag. Detta var fallet när Alitalia existerade och fortsatte med den nya versionen av flygbolaget, ITA Airways. Sedan ITA Airways bildades i oktober 2021 har flera parter visat intresse för att förvärva flygbolaget.

På våren 2023 meddelade Lufthansa Group att de avsåg att förvärva en stor andel i ITA Airways. Men i över ett år har avtalet väntat på regulatoriskt godkännande, och det har funnits frågor om huruvida investeringen skulle få grönt ljus. Nu finns det en viktig uppdatering, rapporterad av QuiFinanza.

EU förväntas godkänna Lufthansas investering i ITA Airways

I maj 2023 nådde Italiens finans- och ekonomiministerium och Lufthansa Group en överenskommelse där Lufthansa skulle förvärva en minoritetsandel i ITA Airways. Specifikt kommer Lufthansa att förvärva en 41% andel i ITA Airways genom en kapitalökning på 325 miljoner euro. Som en del av detta avtal har Italien också gått med på att investera ytterligare 250 miljoner euro i flygbolaget.

Denna överenskommelse ger Lufthansa rätten att förvärva de återstående aktierna i ITA Airways vid ett senare tillfälle, med planen att Lufthansa ska äga 100% av flygbolaget.

Den senaste uppdateringen är att Europeiska unionen förväntas formellt godkänna Lufthansas övertagande av ITA Airways den 3 juli 2024, men med vissa stora eftergifter. Detta meddelande kommer strax innan avtalet annars skulle löpa ut, eftersom parterna hade fram till den 4 juli att slutföra dessa förhandlingar.

Alla parter har enligt uppgift gått med på de nödvändiga eftergifterna. Den största kompromissen är att Lufthansa och ITA Airways måste ge upp slots på Milan Linate Airport (LIN) till konkurrenter, eftersom flygbolagen annars skulle bli för dominerande där. Dessutom är Lufthansa och ITA Airways ansvariga för att säkerställa mer konkurrens från Rome Fiumicino Airport (FCO), särskilt till nav av Star Alliance-flygbolag i Nordamerika.

ITA Airways blir ett Lufthansa Group-flygbolag

Vad är Lufthansas plan för ITA Airways? Efter slutförandet av transaktionen förväntas ITA Airways omedelbart börja samarbeta med Lufthansa Group på en kommersiell och operativ nivå för att dra nytta av gruppens synergier.

Planen är att ITA Airways ska bli det femte nätverksflygbolaget i Lufthansa Groups multi-brand och multi-hub-system, vilket kompletterar Lufthansa, SWISS, Austrian och Brussels Airlines (och utöver detta har Lufthansa Group några ytterligare dotterbolag). Dessutom kan man förvänta sig att ITA Airways så småningom kommer att gå med i Star Alliance.

Lufthansa Group lyckades också förhandla fram att ITA Airways kan gå med i Star Alliance transatlantiska joint venture, vilket gör det möjligt för det italienska flygbolaget att samordna rutter, tidtabeller och priser med Air Canada, Lufthansa, SWISS, United, etc.

Italien är Lufthansa Groups viktigaste marknad utanför gruppens hembaseländer och USA, vilket är anledningen till att detta förvärv är så viktigt för Lufthansa Group.

Italien är en av Lufthansagruppens viktigaste marknader.

Vad innebär Lufthansas investering i ITA Airways?

Att Italien är en viktig marknad för Lufthansa och att investera i ITA Airways är det enklaste sättet för Lufthansa att avsevärt öka sin marknadsandel där. Historiskt sett har Lufthansas största utmaning i Italien varit att konkurrera med SkyTeam, mellan Alitalia och Air France-KLM. Alitalia tillhörde SkyTeam och ITA Airways har gått med i SkyTeam-alliansen också. Med ITA Airways som samarbetar med Air France-KLM och Delta, har Lufthansa haft svårt att växa bortom sin nuvarande position, särskilt för långdistansflygningar.

Så denna investering från Lufthansa verkar främst handla om att stjäla marknadsandelar i Italien från konkurrenter. Lufthansa står inför en tuff kamp för att få denna investering att fungera. Alitalia hade förlorat mycket pengar under en lång tid.

Dock ser saker och ting lite bättre ut för ITA Airways. Medan flygbolaget förlorade 486 miljoner euro under sitt första verksamhetsår (2022), gjorde det en vinst på 70 miljoner euro under sitt andra verksamhetsår (2023), vilket är inget mindre än ett mirakel för ett italienskt nätverksflygbolag.

ITA Airways förväntas bli medlemmar i Star Alliance när Lufthansa Group förvärvar flygbolaget.

Slutsats

I maj 2023 ingick Lufthansa ett avtal om att förvärva en 41% andel i Italiens ITA Airways från den italienska regeringen. I över ett år har förhandlingar pågått för att få detta avtal godkänt, och det ser ut som att det nu kommer att få det officiella godkännandet inom några dagar.

Enligt rapporter kommer ITA Airways inte bara att bli medlem i Star Alliance, utan kommer även att gå med i Star Alliance transatlantiska joint venture, med flygbolag som Air Canada och United. Dock kommer flygbolagen att behöva göra vissa eftergifter, inklusive att ge upp slots på Milan Linate Airport. Det kommer att bli mycket intressant att se hur denna integration utvecklas.

Våra senaste inlägg