När släpps min bonusresa? Chatflights guide till släpp av bonusplatser

Att vara ute i god tid ökar dina chanser att hitta bonusplatser markant då många flygbolag släpper sina bonusplatser i samband med att flygningarna går till försäljning. I denna guide går vi igenom allt som du behöver veta om släpp av bonusplatser. När respektive flygbolag släpper sina platser, hur många platser som släpps, samt strategier och metoder för att boka platserna före alla andra.

Tidpunkter för släpp av bonusplatser inom i Star Alliance

Tidpunkten för när bonusplatser släpps varierar beroende på flygbolag och rutt, men gemensamt för många flygbolag är att bonusplatserna släpps i samband med att flygningarna går till försäljning. I nedan tabell sammanställer när respektive flygbolag släpper sina bonusplatser, samt antalet platser som släpps som mest vid det första släppet.

All Nippon Airways First Class kan du boka med EuroBonuspoäng om du hänger på låset 355 dagar före flygets avgång.

Detta bör du tänka på när du hänger på låset för att boka en bonusresa

Ett misstag som många gör är att de tror att datumen för biljettsläpp gäller för hela resan dvs tur och retur. Detta stämmer inte, utan tidpunkterna i tabellen ovan gäller för biljettsläpp för den individuella flygningen. Den exakta tidpunkten på dygnet varierar. Vissa flygbolag släpper platserna vid midnatt lokal tid på flygningens avgångsflygplats, medan andra släpper dem vid det exakta klockslaget på flygets avgångstid.

För dig som vill boka en tur och returresa så gäller det därför att boka resan när tidsfönstret för flygningens sista segment har öppnats upp vilket innebär att alla flygningar på resan bör vara släppta.

Tokyo, Japan. En destination som med fördel bokas med god framförhållning.

Att invänta biljettsläpp för alla flygningar kan vara riskabelt då det finns en risk att utresan hinner bokas upp.

Ett vanligt tips för att undvika detta är att boka utresan först och sedan lägga på hemresan. Detta kan göras antingen genom att boka ut och hemresa som två separata enkelresor, eller genom att boka utresan först och sedan lägga på hemresan på den befintliga bokningen.

Om du bokar en Star Alliance bonusresa med SAS EuroBonuspoäng så debiteras enkelresor 60% av tur och returresans pris, samt att du behöver använda en Amex 2for1 voucher för både ut och hemresan i och med att dessa görs på separata bokningar. Denna lösning är något dyrare men du är garanterad att få både ut och hemresan bokade i samband med att platserna släpps.

Den billigare lösningen poängmässigt är att lägga till en returresa på en befintlig enkelbiljett. Vid denna lösning är du dock inte garanterad att platserna går att boka in då flygbolagens revenue management system ibland kan blockera vissa flygkombinationer från att läggas till på en befintlig bokning.

I händelse av att en hemresa inte kan läggas till på en befintlig utresa så är alternativet att boka av den befintliga utresan och hoppas på att platserna går tillbaka i systemet, för att sedan boka dem på nytt som en komplett tur och returresa. Riskerna här är att du kan behöva betala en avbokningskostnad till flygbolaget, samt att det alltid finns en risk att bonusplatserna inte går tillbaka till systemet när de bokas av. Chansen för att platserna går tillbaka är dock större desto längre framåt i tiden resan är.

Att boka en tur och returresa som två separata enkelbiljetter medför att du kan säkra tillgängligheten när platserna släpps. Bokar du en ren SAS-bonusresa så är poängpriset detsamma då enkelresor debiteras som 50% av tur och returresans pris.

Varför släpps inga platser trots att jag är ute i god tid?

En fråga som vi ofta får av kunder är varför bonusplatser inte släpps trots att tidsfönstret har öppnat sig. Faktum är att flygbolagen inte släpper bonusplatser på alla avgångar, utan endast utvalda avgångar och rutter.

Till populära destinationer så som Bangkok, Maldiverna, Tokyo och Los Angeles släpps bonusplatser inte alltid vid det första släppet, utan de kan släppas vid senare tillfällen. Likaså kan flygbolagen välja att endast släppa bonusplatser på t.ex tisdagar och onsdagar då dessa dagar tenderar att vara mindre populära.

Blackoutperioder kan även förekomma hos vissa flygbolag och rutter, i synnerhet under populära perioder som jul och nyår, samt sommarmånaderna. Flygbolag kan även uppdatera tillgängligheten av bonusplatser i samband med tidtabellsbyten. Exempelvis är Dubai en destination där tillgängligheten av bonusplatser är god under sommartidtabellen som går mellan sista veckan i mars och sista veckan i oktober, medan vintertidtabellen är det motsatta. 

Historisk försäljningsdata är den avgörande faktorn bakom när och hur många bonusplatser som släpps. För dig som exempelvis reser till Bangkok under februari varje år och bokar bonusplatserna i mars året innan, så innebär det inte nödvändigtvis att platserna för avresa i februari nästa år kommer att släppas under mars nuvarande år.

Bangkok är en mycket efterfrågad destination. Trots att du är ute i god tid så finns det inga garantier att bonusplatser släpps till just Bangkok.

Resor med kort varsel ökar dina chanser att hitta bonusplatser

Hela idén bakom bonustillgänglighet bygger på att flygbolagen delar ut osålda platser till sina lojala kunder utan att kannibalisera sin prissättning.

Den generella regeln är att flygbolagen antingen släpper bonusplatserna med lång framförhållning eller väldigt nära inpå avgång. Flygbolag som Turkish Airlines, EVA Air och Ethiopian släpper alla sina bonusplatser vid det första släppet och ytterst sällan nära inpå. Tvärtom är fallet för flygbolag som Lufthansa, United Airlines och Air New Zealand som släpper sina platser nära inpå avgång och ytterst sällan med lång framförhållning.

Att kunna åka på en långresa med en veckas varsel är en omöjlighet för många, men för dig som behöver resa med kort varsel så kan poängen tillföra ett stort värde då biljettpriserna tenderar att vara som dyrast nära inpå avgång.

Lufthansa är ett av flygbolagen som släpper sina bonusplatser nära inpå. För dig som kan resa med kort varsel så finns det goda möjligheter att hitta bonusplatser i first class.

Var öppen till att resa till en närliggande stad om bonusplatser inte släpps till ditt önskade resmål

Flexibilitet är en av de viktigaste förutsättningarna för att hitta bonusplatser, både när det gäller datum, resväg och restid. Om det inte släpps bonusplatser till din önskade destination så skadar det inte att utforska tillgängligheten till en närliggande stad varifrån du enkelt och billigt kan ta dig till din slutdestination på en separat biljett.

I följande tabell sammanställer vi några populära destinationer med närliggande städer där chansen är större att hitta bonustillgänglighet.

När du reser på separata biljetter är det viktigt att ha extra marginaler i händelse av förseningar då du inte är skyddad av flygbolaget vid en missad anslutning. Se detta som en anledning att spendera några extra dagar i en ny stad innan resan fortsätter till slutmålet.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till oförglömliga resor. Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg