Så bokar du Thai Airways med SAS EuroBonuspoäng

Thailand är svenskarnas absoluta favoritresmål igenom tiderna och det mest efterfrågade resmålet bland Chatflights kunder. Landets nationella flygbolag Thai Airways var en av de grundande medlemmarna av Star Alliance och har historiskt erbjudit god tillgänglighet av bonusplatser i business och first class till medlemmar i SAS EuroBonus.

Att boka bonusresor med Thai Airways kan idag vara en utmaning då tillgängligheten har försämrats både som ett resultat av den stora efterfrågan efter pandemin, men även då nätverket inte har återhämtat sig till samma kapacitet som före pandemin. I denna guide går vi igenom allt som du behöver veta om att boka bonusresor på Thai Airways med SAS EuroBonuspoäng.

Då släpper Thai Airways sina bonusplatser

Thai Airways släpper sina bonusplatser som tidigast 339 dagar före flygets avgång. Antalet bonusplatser som släpps är följande:

 • Ekonomiklass: 4 platser åt gången per avgång.
 • Business class: 2 platser åt gången per avgång
 • First class: 1-2 platser åt gången per avgång

Ingen distinktion görs mellan rutt och klass, vilket innebär att det i teorin är möjligt att boka first class för poäng i samband med biljettsläpp under förutsättning att du bokar med rätt bonusprogram.

Thai Airways.

Thai Airways begränsar tillgängligheten till många bonusprogram, däribland EuroBonus

Historiskt har Thai Airways varit ett av de mest generösa bonusprogrammen i Star Alliance när det kommer till släpp av bonusplatser, men i samband med pandemins utbrott så valde flygbolaget att strypa åt tillgängligheten till många bonusprogram i alliansen däribland SAS EuroBonus.

För EuroBonusmedlemmar var det tidigare möjligt att boka de högt eftertraktade bonusplatserna i business class på långflygen så tidigt som 339 dagar före flygets avgång och under en kort period var det till och med möjligt att boka upp till 8 platser i business class på samma flygning.

Idag har EuroBonus tillgång till Thai Airways bonusplatser tidigast 180 dagar före flygets avgång. Detta gäller alla rutter och kabiner, inklusive flygningar i ekonomiklass på de korta flygningarna inom Asien.

180-dagarsbegränsningen har varit föremål för stor frustration bland medlemmarna då antalet bonusplatser i business class har minskat kraftigt, delvis då de hinner bokas upp av medlemmarna i de andra bonusprogrammen med tillgång 339 dagar i förväg, men även då Thai Airways drar tillbaka många av bonusplatserna i samband med att 180-dagarsfönstret öppnar sig.

Då Thai Airways drar tillbaka många av bonusplatserna så är det svårt att förutspå exakt vilka avgångar där det kan finnas tillgänglighet och det är därför ingen större idé att hänga på låset 180 dagar i förväg och hoppas på att platser ska släppas. Det som däremot sker är att Thai Airways genomför släpp månads och kvartalsvis där de kan öppna upp platser på en specifik rutt under en 3-månadersperiod inom 180-dagarsfönstret. Detta sker vanligtvis under våren och hösten utanför de populära semesterperioderna.

Nära inpå avgång så brukar Thai Airways göra bonusplatser tillgängliga i både business och first, tidigast 30 dagar före flygets avgång men oftast 1-2 veckor i förväg. För dig som är flexibel och kan resa med kort varsel så finns det goda möjligheter att hitta bonusplatser med Thai, inklusive under de populära semesterperioderna.

Thai Airways First Class

Thai Airways first class var länge en av de lättaste first class-produkterna att boka med poäng och klassen erbjöds fram till pandemin endast ombord på flygningar som trafikerades med Boeing 747-400 och Airbus A380. Bägge flygplanstyperna togs ur trafik i samband med pandemin och mellan mars 2020 och april 2022 erbjöds inte first class i flygbolagets nätverk.

Under slutet av 2021 tog Thai Airways leverans av tre fabriksnya Boeing 777-300ER som är utrustade med 8 stolar i first class. Dessa flygplan är idag de enda som erbjuder first class ombord och trafikerar utvalda avgångar följande rutter:

 • Bangkok – London
 • Bangkok – Osaka
 • Bangkok – Tokyo Narita

På dessa flygningar finns det möjlighet att hitta upp till två bonusplatser i first class som tidigast 30 dagar före flygets avgång med EuroBonuspoäng.

Thai Airways First Class suite.

Kabiner och flygplanstyper

Thai Airways flygplansflotta består idag (April 2023) av 45 flygplan av följande modeller:

 • Airbus A330-300 (3)
 • Airbus A350-900 (12)
 • Boeing 777-200ER (5)
 • Boeing 777-300ER (17)
 • Boeing 787-8 Dreamliner (5)
 • Boeing 787-9 Dreamliner (2)

Långdistansflottan utgörs av Airbus A350-900 och Boeing 777-300ER, medan övriga flygplanstyper används på regionalflygningar inom Asien, samt till Indien och Mellanöstern.

Business class på Airbus A350-900 och Boeing 777-300ER består av 32, respektive 42 stolar i en förskjuten 1-2-1 konfiguration där alla passagerare har direkt tillgång till mittgången. För dig som reser i par är de så kallade ”honeymoon sätena” att föredra, medan ensamresenärer bör välja en fönsterplats på udda rad då dessa är närmast fönstret.

Den stora fördelen med att flyga Thai är att hårdvaran är densamma över hela långdistansflottan vilket innebär att du är garanterad en stol med direkt tillgång till mittgången.

Thai Airways business class på Airbus A350-900.

Boeing 777-200ER är Thai Airways äldsta flygplan i flottan och dessa erbjuder inte fully-flat stolar i business. Dessa flygplan används i första hand på kortare sträckor inom Asien, men de kan förekomma på längre flygningar till mellanöstern med en flygtid på upp till 8 timmar.

Thai Airways kanske bästa business class-stol återfinnes på Boeing 787-9 som det endast finns två av i flottan. Business class på dessa flygplan är i en 1-2-1 fiskbenskonfiguration som erbjuder bättre avskildhet och förvaring än den förskjutna konfigurationen som återfinnes på A350-900 och Boeing 777-300ER. Boeing 787-9 används på flygningar inom Asien, men de kan i sällsynta fall sättas in på längre flygningar till Australien och Europa.

Thai Airways business class på Boeing 787-9 Dreamliner.

Verktyg för att söka tillgänglighet på Thai Airways

Bonusplatser på Thai Airways kan sökas via alla sökmotorer och tredjeparts verktyg som visar tillgänglighet för hela Star Alliance. Vi rekommenderar följande verktyg:

 • Awardhacks
 • Awardfares
 • SAS Star Alliance sökmotor

Då Thai Airways släpper färre bonusplatser till SAS EuroBonus så kan tillgängligheten som visas på Awardfares inte alltid stämma med vad som faktiskt går att boka med EuroBonus. När man söker efter Thai Airways så är det därför viktigt att klicka i så att sökresultaten som visas endast använder EuroBonus som datakälla då United, Aeroplan och LifeMiles har annan tillgänglighet som inte alltid stämmer överens med vad SAS kan boka. Sökresultaten i Awardfares kan ibland inte vara helt uppdaterade, så när du har hittat en flygning så är det klokt att dubbelkolla tillgängligheten på SAS egen sökmotor för att verifiera tillgängligheten.

Awardfares är ett användbart verktyg för att hitta bonusplatser på Thai Airways. Kom ihåg att endast bocka i EuroBonus som datakälla.

Ett misstag som många gör är att använda United Airlines sökmotor för att hitta tillgänglighet på Thai Airways och sedan ringa in till SAS för att försöka boka. United Airlines har tillgång till Thai Airways bonusplatser 339 dagar i förväg antalet platser är fler än de som SAS vanligtvis har tillgång till. Uniteds sökmotor bör därmed inte användas för sökningar som görs långt framåt i tiden, men om sökningarna sker för resa närmare inpå avgång så brukar tillgängligheten som visas där ofta stämma överens med vad SAS kan boka.

Tänk på detta när du bokar bonusresor med Thai Airways

Thai Airways har sedan en tid tillbaka upphört all inrikestrafik inom Thailand. Flygningarna har lagts över på dotterbolaget Thai Smile som inte är anslutna till Star Alliance och därmed inte går att boka med EuroBonuspoäng. Om du t.ex är ute efter en resa till Phuket så kan du endast ta dig till Bangkok med poäng.

Inrikesflyg inom Thailand är billigt och det hör inte till ovanligheten att hitta tur och returresor mellan Bangkok och Phuket för under tusenlappen med Thai Smile. Biljetterna inkluderar ofta bagage och du kan enkelt checka in din väska hela vägen när du ansluter från en bonusresa, så länge du kan uppvisa bekräftelsen för din separata betald biljett när du checkar in på din avreseflygplats.

Vid bokning av bonusresor med Thai Airways så kan anslutningsflyg i SAS Plus blockera ut tillgängligheten på det långa segmentet. Man kan därför vara tvungen att boka in anslutande flyg t.ex ARN-CPH i ekonomiklass på grund av begränsningarna i SAS bokningssystem.

Thai Airways dotterbolag Thai Smile Airways trafikerar inrikesflygen inom Thailand, såväl som utvalda regionala flygningar. Då Thai Smile inte är medlemmar i Star Alliance så kan du inte tjäna eller använda EuroBonuspoäng på deras flygningar.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till oförglömliga resor. Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg