Qatar Airways introducerar gratis Starlink Wi-Fi

I oktober 2023 meddelade Qatar Airways en spännande utveckling gällande Wi-Fi ombord. Vid den tidpunkten fanns inga detaljer om tidsplanen för implementeringen. Nu har det kommit en betydande uppdatering, och tidsplanen har klargjorts. Här är alla detaljer.

Qatar Airways kommer att erbjuda gratis höghastighets-Wi-Fi

Qatar Airways planerar att införa Starlink Wi-Fi, vilket gör dem till det största flygbolaget i världen att samarbeta med SpaceX om Wi-Fi. Starlink kommer att erbjuda hastigheter på upp till 500 megabit per sekund, vilket möjliggör spel, VPN-åtkomst, sportströmmar och mer. Qatar Airways avser att erbjuda detta Wi-Fi kostnadsfritt, med enkel åtkomst via ett klick.

Qatar Airways är ett av flera flygbolag som samarbetar med Starlink för uppkoppling ombord. Det är också tillgängligt på flygbolag som Hawaiian Airlines och kommer snart att finnas på airBaltic och Air New Zealand.

Qatar Airways VD Badr Mohammed Al-Meer beskriver utvecklingen så här:

"Detta spännande samarbete med Starlink är ett bevis på vår kundorienterade inställning och vårt engagemang för att höja våra passagerares upplevelse till nya höjder, samtidigt som vi fortsätter att förbättra våra innovativa erbjudanden för att möta och överträffa passagerarnas förväntningar under hela deras resa med Qatar Airways."

För närvarande är Qatar Airways flotta främst utrustad med Inmarsats GX aviation-teknologi, som flygbolaget kallar "Super Wi-Fi." Detta kostar vanligtvis $10 per flygning, utan databegränsningar. Några av Qatar Airways andra flygplan har OnAir Wi-Fi, som är ganska långsamt.

Starlink Wi-Fi från SpaceX kommer att erbjuda samma datahastigheter som på marken.

Tidsplan för Qatar Airways Starlink Wi-Fi-implementering

Fram till nu har det varit nästan ingen information om den faktiska tidsplanen för Starlink Wi-Fi på Qatar Airways, men detta har nu ändrats. De första Qatar Airways-flygplanen med Starlink Wi-Fi väntas flyga innan årets slut.

Specifikt, under fjärde kvartalet 2024 kommer tre av Qatar Airways Boeing 777-300ER flygplan att vara utrustade med Starlink. Därefter planerar Qatar Airways att installera Starlink i hela sin flotta under de kommande två åren. Sättet pressmeddelandet är formulerat på tyder på att detta kommer att ske inom två år från nu (så låt oss säga maj 2026), men det skulle inte vara förvånande om flygbolaget menar två år från det att projektet startar (vilket skulle vara sent 2026).

Det är spännande att tänka att Starlink Wi-Fi kan installeras så snabbt. Å ena sidan verkar det vara en ambitiös tidsplan med tanke på den mängd olika flygplan som Qatar Airways flyger, och varje flygplan kräver en annan certifiering. Å andra sidan är installationen av Starlink ett av de enklare projekten på flygplan, och det hjälper när regeringen äger flygbolaget och sköter certifieringen.

Qatar Airways Q-Suites.

Slutsats

Qatar Airways planerar att införa SpaceX Starlink Wi-Fi. Detta innebär inte bara att vi kommer att se mycket höghastighets-Wi-Fi, utan Qatar Airways avser också att erbjuda detta kostnadsfritt. Detta kommer att vara en stor konkurrensfördel för Qatar Airways när det implementeras. De första 777-flygplanen förväntas ha Starlink i slutet av 2024, och alla flygplan förväntas ha det inom två år.

Våra senaste inlägg