Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng för resor med Flying Blue

Chatflights guide: Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng för resor med Flying Blue

Om du har ett American Expresskort utfärdat i Sverige som inte är co-branded med SAS så tjänar du Membership Rewards poäng.

Poäng per spenderad krona:

  • Amex Green
  • Guld
  • Platinum

Sedan har vi Centurion, där du tjänar två poäng per krona. Dessa poäng kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat SAS, British Airways och Air France - KLM. Kom även ihåg att Amex Centurion ger 1,5 poäng per spenderad krona.

Poängöverföringar till dessa program är i regel ingen jättebra affär jämfört med poängen du får från att spendera på ett SAS Amex, men tack och lov finns det några guldkorn. Ett av dessa är Air France - KLMs bonusprogram Flying Blue där man kan få ut ett bra värde för sina poäng om man känner till rätt knep.

Air France.

Air France - KLM Flying Blue

Flying Blue är det gemensamma bonusprogrammet för Air France - KLM och är ett av de största bonusprogrammen i SkyTeam alliansen sett till antalet medlemmar. Tillskillnad från Oneworld och Star Alliance så präglas SkyTeam av en avsaknad av premiumflygbolag och likaså är möjligheterna för bonusresor i first väldigt begränsade. Detta till trots så finns det ett antal goda flygupplevelser, bland annat Air France business class som håller en hög standard.

Air France - KLM har under de senaste åren infört en rad förändringar i sitt bonusprogram. Bland annat så övergick under våren 2018 de till en spenderingsbaserad intjäningsmodell, vilket innebär att poäng tjänas baserat på det faktiska biljettpriset snarare än bokningsklass och flugen distans. I samband med detta så infördes även en dynamisk prissättning vilket innebär att bonusresor inte längre prissätts efter fasta tabeller, utan baserat på tillgång och efterfrågan. Fördelen med detta är att tillgången på platser är högre då du kan nyttja dina poäng på fler avgångar. Nackdelen är förstås att priserna överlag blir högre, i synnerhet för långresor i business class.

Så räknar du ut kostnaden för en bonusresa med Flying Blue

I samband med att Flying Blue övergick till en dynamisk prismodell så försvann bonustabellen, denna har ersatts av en kalkylator som så fint kallas för ”mileage price estimator”. Som namnet antyder ger den ett estimate på den lägsta poängkostnaden för en given poängresa.

Bonustabellen.

Som exempel så är det lägsta priset för en bonusresa i business class från Stockholm till Los Angeles 53000 miles enkel väg, vilket är ett väldigt förmånligt pris. För flygningar på Air France och KLM är dessa priser variabla, medan resor på partnerflygbolag i regel är fasta (undantag kan förekomma).

Att räkna ut exakt pris för en bonusresa kan vara knepigt då verktyget på hemsidan endast ger ett estimate över de lägsta priserna. De faktiska priserna visas i bokningsdialogen när man söker efter tillgänglighet. I likhet med betalda biljetter så kan priset för resan variera beroende på anslutningsflyg, t.ex så får du i vissa fall betala ett högre pris för samma resa med en kortare bytestid.

Business Class, Air France.

I likhet med andra bonusprogram som tillämpar fast prissättning så är lång framförhållning A och O för att hitta Flying Blue bonusresor till de lägsta priserna. Bonusplatserna släpps 360 dagar i förväg och störst chans att få tag på de billigaste bonusresorna är att boka minst 10-11 månader i förväg.

Utöver poängen tillkommer även skatter och bränsletillägg som brukar ligga på omkring 3500-5000 SEK per person för en långresa i business class och runt hälften i economy. För Europaresor ligger skatter och bränsletillägg vanligtvis på cirka 500-1500 SEK per person beroende på sträcka och klass.

Flying Blue ”sweet spots”

Priserna för bonusresor på Flying Blue håller ungefär samma nivå som med andra bonusprogram i Europa, den största skillnaden är dock hur priserna skiljer sig mellan olika regioner.

Bonusresa från Stockholm till Kapstaden med Flying Blue.

För resor mellan Europa och Nordamerika, Karibien och Sydafrika så är Flying Blue billigare än exempelvis SAS EuroBonus och Lufthansa Miles&More, medan resor till Asien och Sydamerika är högre. Nedan följer några bonusresor som vi anser vara bra värde med Flying Blue:

  • Europa till Nordamerika från 106 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Karibien från  135 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Sydafrika från 135 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Seychellerna från 135 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Mauritius från 135 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Dubai från 90 000 miles tur och retur i business class
  • Europa till Papeete från 183 000 miles tur och retur i business class

Ovan priser är lägsta ordinarie priserna. Flying Blue erbjuder även promo awards med rabatter på upp till 50% av ordinarie pris till utvalda destinationer.

Res med poäng till vita stränder och kristallblått hav.

Kan jag boka first class med Flying Blue?

Detta är en fråga som många har ställt oss och den är lite knepig att svara. Det korta svaret är ja, bonusresor i first class på Air France kan bokas med Flying Blue. För att boka måste du vara guldmedlem eller högre i Flying Blue, samt vara villig att betala närmare en halv miljon miles för en tur och returresa till ett långväga resmål.

Bonusresor i first class på partnerflygbolag kan i dagsläget inte bokas med Flying Blue.

KLM Business Class - Amsterdam till Seoul.

Så konverterar du dina Amex Membership Rewards poäng till Flying Blue

Växlingskursen för svenska Amex Membership Rewards till Flying Blue är i dagsläget 10:1, vilket innebär att en 10 MR-poäng motsvarar 1 Flying Blue mile.

För att kunna överföra poäng så måste du först skapa ett konto i Flying Blue, samt länka det med ditt Amex Membership Rewards. Detta görs i portalen för Membership Rewards på Amex hemsida. Viktigt är att namn och adress på ditt Flying Blue konto stämmer överens med ditt Amex-konto och man kan inte föra över poäng till andra Flying Blue konton än sitt eget. Att länka sitt konto kan ta upp till 24 timmar och när det är gjort så är det möjligt att överföra poäng.

Poängen kan överföras i inkrement om minimum 5000 MR-poäng

Överföringstiden är upp till 5 arbetsdagar, men vanligtvis går det fortare än så. Om du genomför överföringen på en vardag så brukar poängen vara registrerade nästa vardag.

Viktigt att tänka på är att poängöverföringar inte kan ångras när de väl har genomförts, så det är viktigt att se till att bonusplatserna finns tillgängliga innan poängen överförs. Flying Blue erbjuder medlemmar möjligheten att hålla bonusplatserna i upp till 48 timmar i väntan på att poängen ska överföras, vilket minimerar risken att platserna försvinner.

Table Mountain, Cape Town, Sydafrika.

Vill du ha hjälp att omvandla dina Amex-poäng till resor med Air France och KLM? Ladda ner Chatflights appen idag och hör av dig i chatten, så hjälper vi dig att boka din resa!

Våra senaste inlägg