Så flyger du business class till rabattpris – Spara tusenlappar med dessa knep!

Att flyga business class är något som många av oss har gjort, antingen tack vare poäng, generösa arbetsgivare eller uppgraderingar. Flygbiljetter i business class är vanligtvis dyra när man jämför mot vad det kostar att flyga i ekonomiklass, omkring 4-5 gånger av priset. När en ekonomibiljett kostar 5.000 SEK till ett långväga resmål från Skandinavien så kan man räkna med att betala cirka 20.000-25.000 SEK för motsvarande resa i business class.

Att flyga business class behöver inte nödvändigtvis vara dyrt och för dig som är flexibel finns det möjlighet att göra stora besparingar. I denna artikel delar vi med oss av några av våra knep för hur du kan flyga i business class till rabattpris.

Flyg från andra städer i Europa – Här finns det stora chanser att hitta deals

Flygbranschen är en av få branscher där biljettpriset inte har någon som helst korrelation mot kostnaden att utföra tjänsten, utan snarare helt baserat på betalningsviljan hos den specifika marknaden. Detta innebär att en flygresa från Stockholm till New York som vanligtvis kostar 25.000 SEK i business class kostar det dubbla om du väljer att boka samma flyg i motsatt riktning.

Flygbolagen har ofta en tendens att prissätta sina biljetter lägre på rutter som går mellan konkurrenternas hemmamarknader. Ett bra exempel på detta är Star Alliance, SkyTeam och Oneworld alliansernas transatlantiska joint ventures. Kortfattat så bygger dessa samarbeten på att alla intäkter delas mellan medlemsflygbolagen på alla flygsträckor som samarbetet omfattar, i detta fall alla rutter mellan Europa och Nordamerika.

I Star Alliance Joint Venture ingår Lufthansa Group, United Airlines och Air Canada (SAS är inte medlemmar). Detta innebär att ett pris från Stockholm till Los Angeles i business class på Lufthansa publiceras som en joint venture fare och gäller på alla flygbolag som ingår i samarbetet.

Då de tre stora allianserna konkurrerar med varandra så hör det till vanligheten att man kan hitta bra priser på konkurrerande rutter. Ett exempel på denna typ av kampanjpriser är med Star Alliance och Oneworld från Amsterdam (som är en SkyTeam hub) till Nordamerika, där det är möjligt att hitta priser för så lite som 10.000 SEK i business class till bland annat New York, Miami, Los Angeles och i vissa fall även Hawaii.

Priserna i exemplet ovan motsvarar stora besparingar mot de ordinarie priserna i business class, vilket innebär att det finns ett värde i att positionera sig från exempelvis Stockholm till Amsterdam. Biljetter inom Europa är billiga och det är möjligt att flyga till Amsterdam för under 2.000 SEK. Räknar man ihop totalkostnaden så blir besparingen fortfarande tillräckligt stor mot att boka sin biljett med utgångspunkt i Stockholm. Detta sker dock på bekostnad av restiden, då man ofta är tvungen att spendera en natt på en annan ort i Europa innan resan vidare till Nordamerika.

Just nu så erbjuder American Airlines, British Airways, Finnair och Iberia bra priser i business class från Amsterdam till Nordamerika.

Res två för priset av en – Vanligt hos Qatar Airways och Lufthansa Group

En annan typ av kampanjpriser som flygbolagen ofta erbjuder i business och first class är companion fares, dvs biljetter där du kan resa två personer till priset av en person. Lufthansa Group och Qatar Airways erbjuder regelbundet denna typ av kampanjer från Skandinavien.

I biljettreglerna så krävs det minst två personer per bokning, men det går att resa upp till 6-8 personer. I praktiken så innebär kampanjerna att du får flyga till halva baspriset i business eller first class, men betala den fulla summan av skatter och bränsletillägg.

Lufthansa erbjöd en två för en kampanj i somras till många destinationer i Nordamerika. Exempelvis så var det möjligt att resa två personer i business class till Mexico City för 30.000 SEK. Ordinarie pris för dessa biljetter brukar ligga på omkring 25.000 SEK per person, så med companion fare erbjudandet så tillkom skatter och bränsletillägg för den andra personen på cirka 5.000 SEK.

Dessa kampanjer publiceras vanligtvis en gång per halvår och tidsspannen för bokning är i regel väldigt korta, så det gäller att passa på och boka snabbt när kampanjerna dyker upp.

Att resa som par eller familj underlättar om man vill komma åt companion priserna som Lufthansa Group och Qatar Airways regelbundet publicerar.

Tur och returbiljetter är billigare än enkelbiljetter – Boka i olika klasser för att spara

Det finns lägen där vi endast behöver en enkelbiljett till ett långväga resmål. Inom Europa kostar enkelbiljetter vanligtvis halva kostnaden mot tur och retur, men på långsträckor så ser prissättningen annorlunda ut. Här hör det inte till ovanligheterna att en enkelresa kostar mer än motsvarande tur och returbiljett.

Ett knep som många använder sig av när de vill ha en billig enkelresa är att boka en tur och returbiljett och inte använda returen, ett något kontroversiellt knep som är tillåtet men inte helt uppskattat hos flygbolagen.

I de fall där man vill flyga business class enkel väg till en låg kostnad så är vår rekommendation att boka utresan i business class och hemresan i ekonomiklass. Ett exempel på detta är på biljetter med Air France och KLM (SkyTeam Joint Venture) från Stockholm till Los Angeles. Där kostar en tur och returbiljett 22.000 SEK i business class under hösten 2021 och cirka 4000 SEK i ekonomiklass.

Om du endast önskar att resa enkel väg så kan du boka business class på utresan för 11.000 SEK och ekonomiklass för 2.000 SEK som du inte reser på. Totalpriset för resan blir cirka 13.000 vilket är betydligt lägre än priset för en enkelbiljett i business class som ligger på cirka 22.000 SEK

Att boka en utresa i business class och hemresa i ekonomiklass som du sedan "vaskar" är ofta betydligt billigare än att boka en enkelbiljett i business class.

Vill du också resa i business class till rabattpris? Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!


Våra senaste inlägg