Så reser du i First Class under Covid-19-pandemin

Många ser det som världens lyxigaste resa, och du kan få den nästan gratis om du har poängen. Men kan man fortfarande resa i First Class under pandemin? Och kommer konceptet att finnas kvar?

Långdistansflottan läggs ner – dåliga nyheter för First Class 

Flygbranschen är en snabbt föränderlig och motståndskraftig bransch. Den har fått stå emot terrorattentat, finanskriser, naturkatastrofer och civila oroligheter. Som ett resultat av den rådande Covid-19 pandemin står branschen just nu inför sin största kris någonsin, där majoriteten av världens flygbolag kämpar för sin överlevnad.

I takt med att efterfrågan på flygresor minskar har flygbolagen parkerat en stor del av sina flottor på marken. Långdistansflygplan som Airbus A380 och Boeing 747 har fallit offer för pandemin och många flygbolag däribland Lufthansa, Air France och British Airways har valt att pensionera stora delar av sina flottor. 

Airbus A380 har öppnat dörren för många härliga upplevelser i First Class, men är på väg bort.

För den som vill flyga First Class är detta tråkiga nyheter då flygbolagen redan innan pandemin arbetade mot att reducera antalet First Class-stolar i sina flottor för att möta den minskade efterfrågan. I takt med att Airbus A380 och Boeing 747 pensioneras och ersätts med mindre och mer bränsleeffektiva flygplan har First Class följt med ner i graven.

Passa på – Snart kan First Class vara borta

Att flyga First Class för poäng var svårt redan innan pandemin och denna möjlighet kommer successivt att försvinna under kommande år. För den som vill passa på att hinna uppleva First Class innan ridån faller finns det fortfarande ett litet glimmer av hopp.

Lufthansa First Class – Bäst i världen?

Lufthansa är en storfavorit bland poängsamlare, mer specifikt flygbolagets First Class som av många betraktas som en av de bästa i världen. Tidigare fanns klassen på större delen av långdistansflottan, men idag så finns den endast kvar på flygbolagets 19 Boeing 747-8, då Airbus A380 och A340-600 är på väg att pensioneras som ett resultat av pandemin.

Boeing 747-8 förväntas dock stanna kvar i flottan fram till slutet av 2020-talet, vilket innebär att vi kan förvänta oss First Class ombord i några år framöver.

Vi räknar med First Class ombord på Lufthansas 747-8 i några år till

Även servicen har ändrats pga. pandemin, men inte hos Lufthansa

Covid-19 pandemin har inte bara medfört förtidspensioneringar av långdistansflygplan, utan även stora förändringar i flygbolagens servicekoncept både ombord och på marken.

Flygbolag som SAS har upphört med all servering ombord och Turkish Airlines som tidigare serverade världens bästa flygplansmat har övergått till att endast servera paketerade smörgåsar och sallader i business class på långflygningar.

Turkish Airlines har skalat ner nivån på sin servering i Business Class rejält, men inte Lufthansa

Lufthansa har i motsats till majoriteten av världens flygbolag inte skurit ner på sin service ombord utan bibehållit samma servicekoncept med några mindre förändringar.

  • I First Class serveras caviar, Champagne, årgångsviner och femrätters middagar precis som vanligt.
  • I Business Class serveras förrätt, varmrätt och efterrätt på samma bricka, detta i syfte att minimera kontakten mellan besättning och passagerare.
  • I Economy Class serveras endast dryck på flygningar kortare än 2,5 timmar, men på längre flygningar är servicen oförändrad.

Markupplevelsen har däremot förändrats även hos Lufthansa

På marken har Lufthansa hållit sina lounger öppna på hemmabaserna Frankfurt och München, dock med begränsningar i utbudet av mat och dryck.

För First Class-passagerare är markupplevelsen annorlunda jämfört med innan pandemin; den berömda First Class-terminalen på Frankfurts flygplats är stängd, där tillhörande limousineservice inte längre erbjuds och endast en av de två First Class-loungerna är öppen.

Vart kan jag flyga First Class med Lufthansa under pandemin?

Lufthansa har likt majoriteten av världens flygbolag dragit ner på antalet destinationer, och många destinationer som New York, Tokyo och Singapore som tidigare hade First Class har nedgraderats till mindre flygplanstyper utan First Class.

I dagsläget erbjuds endast First Class till:

  • Chicago
  • Los Angeles
  • Mexico City
  • Sao Paulo

Brasilien och Mexico öppnade upp sina gränser för besökare under sensommaren och om du har svenskt medborgarskap så är dessa de bästa destinationerna för att uppleva First Class med Lufthansa.

Sao Paolo är, förutom Mexico, en bra destination för att uppleva Lufthansa First Class

Kolla din försäkring innan du reser

Värt att tänka på är att så länge svenska UD avråder från resor så gäller många reseförsäkringar inte, däribland American Express reseförsäkring. Detta till trots så finns det flertalet försäkringsbolag som erbjuder reseförsäkringar som gäller trots UD:s avrådan, bland annat Gouda Försäkringar och Swedbanks hemförsäkring med reseskydd.

Mexico är en "sweetspot" för First Class

Mexico City har länge varit en s.k. ”sweetspot”när det kommer till First Class, av olika anledningar:

  • Mexico tillhör Nord- och Centralamerika-zonen vilket innebär att en tur- och returresa i First Class kostar 175.000 poäng för två personer med 2for1 voucher, mindre än många andra destinationer. 
  • Destinationen är också en av de längsta rutterna mellan Europa och Nordamerika med en flygtid på strax över 12 timmar vilket ger gott om tid att njuta av upplevelsen.
  • Slutligen är Mexico City en av Lufthansas destinationer med bäst tillgänglighet i First Class, det gällde även innan pandemin.

Vill du jämföra Mexico med andra poängdestinationer? Läs vår artikel om hur långt du kommer med dina poäng

Sök tillgänglighet på United och ring in din bokning 

SAS tillåter inte bokning av First Class på sin sida för bokning av Eurobonus inom Star Alliance, så det enda sättet att boka First Class är att ringa SAS. Detta är förvisso sant för alla bonusresor inom Star Alliance under pandemin, så skillnaden är inte stor.

Att söka tillgänglighet i First Class kan alltså inte göras online på SAS sida för bokningar, däremot kan man hitta tillgängligheten genom att söka i Uniteds sökmotor. Den är lite krånglig, men med lite ansträngning går det. Klassen du letar efter är då ”O” som står i den högra kolumnen bland sökträffarna.

Har du frågor eller erfarenhet av First Class för Eurobonuspoäng? Skriv nedan!

Har du frågor om First Class eller egna erfarenheter? Skriv nedan så hoppar vi in och diskutera ämnet!

Våra senaste inlägg