Så uppgraderar du British Airways-flygningar med Avios

British Airways bonusprogram Executive Club anses av många inte vara speciellt fördelaktigt för bonusresor, med sina höga poängpriser och avgifter. För uppgraderingar är programmet däremot väldigt fördelaktigt och i denna guide går jag igenom hur du på bästa sätt använder Avios för uppgraderingar på British Airways.

Viktig information gällande uppgraderingar

British Airways är ett av få flygbolag som erbjuder sina medlemmar möjligheten att bekräfta en uppgradering långt i förväg. Uppgraderingar kan göras antingen med cash eller Avios och måste bekräftas i förväg. Man kan inte uppgradera sin biljett på flygplatsen.

British Airways erbjuder fyra serviceklasser på sina långflygningar:

  • World Traveler (Economy)
  • World Traveler Plus (Premium Economy)
  • Club World (Business Class)
  • First Class

Uppgraderingar kan endast göras till nästa klass. Detta innebär att du inte kan uppgradera direkt från World Traveler till Club World för Avios. Önskar du att uppgradera till Club World så måste den underliggande biljetten vara bokad i World Traveler Plus. För att kunna uppgradera din British Airways-biljett med Avios så måste biljetten vara utställd av British Airways med biljettnummer som börjar på 125-. Har din biljett bokats som en codeshare genom ett annat Oneworld-flygbolag t.ex Finnair, American Airlines eller Iberia med ett biljettnummer som inte börjar på 125- så kan biljetten inte uppgraderas med Avios, detta trots att flygningen utförs av British Airways.

Kraftigt rabatterade World Traveler-biljetter kan inte uppgraderas med Avios. Har du däremot bokat en biljett i World Traveler Plus eller Club World så kan dessa uppgraderas med Avios, oavsett bokningsklass.

British Airways prissättning för Avios-uppgraderingar

Till skillnad från flygbolag som SAS och Lufthansa som prissätter sina uppgraderingar på samma nivå som en bonusresa, så prissätts uppgraderingar på British Airways som mellanskillnaden i poängpris mellan den ursprungliga klassen till den uppgraderade klassen. Ett exempel på detta är en uppgradering från World Traveler Plus till Club World på en flygning från London Heathrow till New York JFK. British Airways prissätter sina bonusresor baserat på distansen av den enskilda flygningen där LHR-JFK har en flugen distans på 3.451 miles, och därmed prissätts enligt zon 5 i tabellen.

Uttagstabellen för Avios-bonusresor på British Airways egna flygningar. Priserna som visas gäller per flygning.

En flygning i zon 5 kostar 26.000 Avios i World Traveler Plus enkel väg under off-peak pricing och 40.000 Avios under peak pricing. Samma flygning i Club World kostar 50.000 Avios enkel väg i off-peak och 60.000 Avios i peak. Priset för en uppgradering från Economy Plus till Business på sträckan London-New York blir därmed:

  • 50.000 - 26.000 = 24.000 x 2 = 48.000 poäng i Off-peak season
  • 60.000 - 40-000 = 20.000 x 2 = 40.000 poäng i peak season (alltså är det billigare).

Ett ytterligare exempel är för en uppgradering från Club World till First Class på en flygning från London Heathrow till Tokyo Haneda. Flygningen LHR-HND har en flugen distans på 5.974 miles vilket innebär att den tillhör zon 7. En enkelresa i Club World kostar 75 000 Avios i off-peak och 90 000 Avios i Peak. Samma flygning i First Class kostar 102 000 Avios i off-peak och 120 000 i peak. Priset för en uppgradering från Business till 1st Class på sträckan London-Tokyo blir därmed:

  • 102.000 - 75.000 = 27.000 x 2 = 54.000 poäng i Off-peak season
  • 120.000 - 90.000 = 30.000 x 2 = 60.000 poäng i peak season.

Så genomför du din uppgradering

Avios-uppgraderingar bokas in i samma inventory som bonusresor. Så länge det finns bonusplatser tillgängliga i den högre klassen så är det möjligt att bekräfta en uppgradering i förväg, under förutsättning att biljetten tillåter uppgraderingar. Sökning av tillgänglighet görs på British Airways hemsida och genom kalenderfunktionen Reward Flight Finder så är det möjligt att få en månadsöversikt på tillgängliga datum.

Månadsöversikt över tillgängliga bonusplatser i Club World mellan London och Los Angeles.


Club World finns tillgängligt ut och hem den 11-17 november mellan London och Los Angeles.

Mellan London och Los Angeles finns det tillgängliga bonusplatser i Club World den 11 november ut och hem den 17 november. Flygningen LHR-LAX har en flugen distans på 5456 vilket placerar den i zon 6 vilket innebär att en enkelresa i Club World kostar 62 500 Avios i off-peak, medan World Traveler Plus kostar 32 500 Avios. En uppgradering kostar med andra ord 30 000 Avios per väg.

Med tillgängligheten löst så är det dags att kolla betalda biljetter i World Traveler Plus och från Stockholm finns det på samma datum och flygningar en biljett för 7902 SEK tur och retur. Motsvarande resa bokad i Club World kontant ligger på 39 475 SEK på samma flygningar, och för en bonusresa så krävs 150 500 Avios och 3906 SEK i skatter och bränsletillägg.

7902 SEK och 60 000 Avios för en bekräftad biljett i Business Class kan med andra ord anses som en bra affär. Den underliggande biljetten genererar cirka 11000 Avios, så nettokostnaden för uppgraderingen är 49000 Avios tur och retur. Genomförs bokningen direkt på British Airways hemsida eller genom en kompetent resebyrå så ställs biljetten ut av British Airways på biljettnummer 125-. Uppgraderingen kan därefter genomföras online eller över telefon där poängen dras. Eventuella flygskatter kan tillkomma vid uppgraderingen.

Våra senaste inlägg