SAS planerar att återinföra business class på Europaflyg

Det var för många år sedan som SAS avskaffade Business Class på sina europeiska rutter och ersatte det med SAS Plus, ett Premium Economy-produkt som inte erbjuder den extra plats som ett ledigt mittsäte ger – något som de flesta andra stora flygbolag i Europa erbjuder. Nu verkar det dock som att SAS planerar att återinföra Business Class på sina europeiska rutter.

SAS överväger förändringar i produktutbudet

SAS har ett konkurrenskraftigt Business Class-produkter på långdistansflygningar, men situationen är annorlunda på kortdistansflygningarna. Konkurrenter som Lufthansa, British Airways, KLM, Air France, SWISS, Austrian och Iberia erbjuder en riktig Business Class-produkt på sina europeiska rutter, medan SAS-passagerare fortfarande kan hamna i ett mittsäte.

Källor inom SAS har en tid pratat om interna överväganden kring vilket produktutbud man ska erbjuda i framtiden. Det verkar inte populärt i det framtida joint venture-samarbetet om Atlantflygningarna med KLM, Air France, Delta och Virgin att deras passagerare kan riskera att hamna i ett mittsäte med medelmåttig servering på en anslutningsflygning, om de har betalat höga priser för en Business Class-biljett.

SAS Airbus A320neo utgör en stor del av SAS kortdistansflotta.

Offentliga uttalanden om Business Class

Nu verkar dessa interna överväganden ha nått så långt att SAS-chefen Anko Van Der Werff har börjat tala offentligt om det. På konferensen Future Travel Experience i Dublin deltog Van Der Werff i en keynote där han bland annat uttalade:

"Vi analyserar seriöst en omvandling av vår business class på våra europeiska rutter." Detta uttalande gjordes i samband med en diskussion om SAS anpassning till andra SkyTeam-medlemmars business class.

"Istället för att gå ner, så kommer ni snarare se oss gå upp," fortsatte han.

Samarbetet med Star Alliance

I samma keynote berättade Van Der Werff också att samarbetet mellan SAS och Star Alliance har haft problem och inte varit så nära som SAS skulle ha önskat.

"När vi tittar på vad Star Alliance har gett oss genom åren, så har vi blivit utelämnade från en eller två av de viktigaste sakerna. Så nu (i SkyTeam) hoppas vi verkligen på att bli en del av något större."

SAS Plus är den högsta klassen på SAS Europaflyg idag. Klassen motsvarar premium economy och är tämligen unik bland de Europeiska flygbolagen.

Möjliga förändringar och tidsramar

Enligt källor är övervägandena om att införa Business Class på europeiska rutter långt gångna, men ett slutgiltigt beslut har ännu inte fattats. Ett beslut förväntas efter sommaren, med försäljningsstart under hösten om SAS beslutar sig för att införa Business Class. I praktiken skulle SAS kunna erbjuda en riktig Business Class på europeiska rutter från och med sommarprogrammets start nästa år.

SAS Plus har varit intressant för många som flyger punkt-till-punkt och är underkastade en resepolicy om att inte flyga Business Class, men det har skapat problem för Business Class-passagerare på långdistansflygningar med anslutningsflygningar, som ofta upplever det som en besvikelse att potentiellt hamna i ett mittsäte när de har betalat stora summor för att flyga Business Class.

Slutsats

SAS överväger att återinföra Business Class på sina europeiska rutter, en förändring som kan förbättra upplevelsen för passagerare som betalar för premiumbiljetter. Ett slutgiltigt beslut väntas under hösten, med potentiell lansering av den nya klassen nästa sommar.

Våra senaste inlägg