Storbritannien återinför begränsningar för vätskor på flygplatser

Under många år har resenärer varit vana vid restriktioner för vätskor vid flygresor, där man endast får ta med vätskor i behållare på upp till 100 ml i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Även om dessa regler börjar förändras på vissa platser, har det nyligen skett en oväntad tillbakagång i Storbritannien.

Storbritannien återinför begränsningar för vätskor

Storbritannien är den största flygmarknaden som aktivt arbetar för att avskaffa begränsningarna för vätskor. Flygplatser runt om i landet får nya säkerhetsskannrar, och när de installeras förändras även reglerna för vad resenärer kan ta med sig genom säkerhetskontrollen. Det är möjligt att ta med vätskor på upp till två liter genom säkerheten och att lämna elektroniska enheter i väskorna.

Alla flygplatser i Storbritannien förväntas ha dessa nya skannrar installerade senast 2025. Vätskerestriktionerna har redan lyfts på flygplatser som London City Airport (LCY), London Southend Airport (SEN) och Newcastle Airport (NCL). Även British Airways First Wing på Heathrow Terminal 5 har de nya skannrarna, vilket har gjort det möjligt att ta med större vätskor genom denna kontrollpunkt, men inte genom de flesta andra kontrollpunkter på flygplatsen.

Nu har dock en oväntad ändring av denna policy inträffat. Storbritanniens transportdepartement (DfT) har meddelat att begränsningarna för vätskor "tillfälligt återinförs" från och med 00:01 den 9 juni 2024. Det finns ingen indikation på hur tillfällig denna policyändring är.

Vätskebegränsningar återinförs tillfälligt på flygplatser i Storbritannien.

Vad innebär detta?

Regeringens förklaring till denna policyändring är vag. Enligt ett uttalande från Department for Transport:

"Denna tillfälliga åtgärd syftar till att möjliggöra ytterligare förbättringar av de nya kontrollsystemen och kommer endast att påverka ett litet antal passagerare. För de flesta passagerare kommer säkerhetsåtgärderna att förbli oförändrade."

Detta uttalande förklarar inte mycket. Begränsningarna för vätskor återinförs för att möjliggöra förbättringar av kontrollsystemen? Vad innebär detta egentligen?

Eftersom regeringen inte vill avslöja mer, kan man bara spekulera. Har restriktionerna återinförts på grund av förvirring bland passagerare över inkonsekvensen mellan olika flygplatser? Har någon ny säkerhetsbrist upptäckts?

Från och med den 9 juni 2024 får vattenflaskor inte längre tas med igenom säkerhetskontrollen.

Slutsats

Storbritannien har gradvis avskaffat begränsningarna för vätskor på flygplatser i takt med att nya säkerhetsskannrar installeras. Detta innebär att resenärer på utvalda flygplatser i Storbritannien har kunnat passera säkerhetskontrollen med vätskor på upp till två liter, istället för endast vätskor på upp till 100 ml.

Denna policy ändras dock nu från och med denna helg, i en åtgärd som beskrivs som "tillfällig." Regeringen uppger att denna förändring görs för att möjliggöra ytterligare förbättringar, men det förklarar inte särskilt mycket.

Våra senaste inlägg