Thailand öppnar upp för vaccinerade turister den 1 juli 2021

Den årliga vinterresan till Thailand som fick ställas in förra året ser ut att bli en verklighet i år då Thailand har beslutat att öppna upp landet för vaccinerade turister den 1 juli utan krav på karantän. Öppningen kommer att ske i olika faser och först ut är Phuket den 1 juli, följt av Chiang Mai, Krabi, Koh Samui och Pattaya. Målsättningen är att fullt vaccinerade turister ska kunna resa in i hela landet den 1 januari 2022.

Thailand tar en kalkylerad risk

Thailands ekonomi är kraftigt beroende av turismen och i likhet med många andra asiatiska länder så klarade sig Thailand lindrigt undan när pandemin bröt ut i mitten av mars förra året. Landet har till en stor utsträckning varit stängt för karantänfritt resande och de som idag önskar att besöka Thailand måste uppvisa negativa covid-test, spendera 14 dagar i karantän på ett hotell som godkänts av regeringen, samt ansöka om ett specialvisum

Det är få människor som frivilligt vill spendera 14 dagar inlåsta på ett hotellrum och som ett resultat av pandemin har landets ekonomi tagit stor skada. Landets återöppnade hänger till stor del på antalet vaccindoser som har administrerats, där målsättningen är att 70% av befolkningen ska ha fått minst en dos vaccin innan årets slut.

Samtidigt som landet är påväg att öppna upp så har antalet fall av covid-19 ökat kraftigt och det finns alltid en risk att regeringen bestämmer sig för att senarelägga öppningen eller återinföra krav på karantän ifall sjukvården blir för hårt belastad.

Phuket är först ut att öppna för turister utan krav på karantän den 1 juli 2021.

Så bör du agera om du planerar att boka en resa till Thailand

Efterfrågan på semesterresor är stor och vi har sett tydliga trender på ökat intresse för destinationer som har öppnat för turister med få eller inga restriktioner för inresa. Intresset för destinationer som Mexico, Dubai, Maldiverna och Seychellerna har varit stort, med höga priser på flygresor och hotell som följd. Inte minst har dessa destinationer blivit betydligt svårare att boka på bonuspoäng än vad de var innan pandemin.

Just nu så finns det fortfarande gott om bonusplatser till Thailand i business class för resor under hösten och våren, framförallt med SWISS och Austrian Airlines där det är möjligt att hitta upp till nio platser på samma flygning. Likaså är hotellen fortfarande lågt prissatta, där det är möjligt att bo på hotell så som Conrad Koh Samui för under 3000 SEK per natt (motsvarande pris per natt innan pandemin låg på omkring det dubbla).

Conrad Koh Samui

I likhet med trenden som vi har sett för Mexico, Dubai, Maldiverna och Seychellerna så har bonusplatserna blivit betydligt färre när länderna väl har öppnat upp för turism och sannolikheten är stor att detta även kommer ske för Thailand när landet öppnar upp.

Framförhållning är A och O när det kommer till att hitta bonusplatser business och vår rekommendation är att boka bonusplatserna när de fortfarande finns tillgängliga. Bonusresor med SAS EuroBonus och många andra flygbolag är av och ombokningsbara fram till 24 timmar innan avresan, så att skjuta på resan till ett senare datum är relativt enkelt och riskfritt.

Austrian Airlines business class.

Planerar du att resa till Thailand i år eller nästa år? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa för poäng eller pengar!

Våra senaste inlägg