Undvik Corona-viruset på semestern, 5 alternativa destinationer

Uppdatering! Denna artikel skrevs när Corona-viruset knappt hade lämnat Asien, läs dessa 3 istället

I skrivande stund har Corona-viruset västvärlden i ett järngrepp. Många länder i Asien har fått minskade problem och karantänen i Wuhan har släppts. Men givet rådande situation är det ingen bra idé att besöka en Europeisk flygplats nu, vilken det än må vara. Vi kommer att uppdatera artikeln så fort vi anser att man kan börja resa igen. Under tiden rekommenderar vi dig att läsa några artiklar som handlar om motsatsen:

Här kommer den "gamla" artikeln:

Planerar ni en resa till Asien?

Många har bokat semesterresan till Asien och funderar på om man ska hitta alternativa destinationer, andra planerar en resa och funderar på om man ska tänka om. Ovissheten kring Corona-viruset gör att många känner sig oroliga och funderar på alternativa destinationer. Här går vi igenom andra semestermål som vi tycker uppfyller ungefär samma krav som Asien och ger tips på vad man kan göra.

Vi listar 5 destinationer som är bra alternativ till Asien

Att resa till Asien skiljer sig på många sätt från andra destinationer som t.ex. USA. Många planerar en resa dit av särskilda anledningar.

 • Det är ofta prisvärt: Här finns så klart undantag som Hong Kong, Korea och Tokyo, men det mesta är prisvärt, som t.ex. Bali, Thailand och Malaysia.
 • Det är ofta varmt och soligt.
 • Man kan nå de flesta destinationer med bara ett byte.

Asien är ofta enkelt att nå med bara ett byte i Europa, vi listar alternativa destinationer så att du kan undvika Corona-viruset med minsta möjliga ansträngning. Längre ner kan du läsa mer om de 5 destinationer som vi rekommenderar som alternativ:

 1. Costa Rica
 2. Brasilien
 3. Zanzibar
 4. Mombasa
 5. Sri Lanka

Läget just nu med Corona-viruset

Platser som man kan resa till och undvika Corona-viruset

Kartan nedan visar virusets utbredning och man kan utläsa att det mesta rör sig i och omkring Kina. Platser som Afrika, Sydamerika, Karibien och Indien, som erbjuder prisvärda, soliga turistdestinationer, är ännu så länge opåverkade.Områden att resa till som än så länge är relativt opåverkade av viruset är Afrika, Sydamerika, Centralamerika/Karibien och Indien.

5 destinationer att resa till som är bra alternativ till Asien

Vi listar 5 destinationer som än så länge inte är i riskzonen för Corona-viruset, är ungefär lika lätta att nå som det mesta i Asien samt är varmt och prisvärt. Vi listar Costa Rica, Brasilien, Zanzibar, Mombasa och Sri Lanka som lämpliga alternativ till Asien för att undvika Corona-viruset.

1. Costa Rica

Centralamerika har än så länge inga rapporterade fall av Corona-viruset.

Costa Rica kan nås från Europa för både poäng och pengar och erbjuder en upplevelse som på många sätt påminner om Asien:

 • Costa Rica kan nås med ett stopp i t.ex. Frankfurt eller New York.
 • Det är prisvärt, något dyrare än t.ex. Thailand men klart billigare än det mesta i Karibien.
 • Likt många destinationer i Asien erbjuds enastående naturupplevelser i nationalparker och närhet till havet.

2. Brasilien

Inga av de sydamerikanska länderna har ännu rapporterat något fall av Corona-viruset. Brasilien är likt Asien i många fall en prisvärd destination som erbjuder mycket av det man kan finna i Asien.

 • TAP  Portugal flyger till många destinationer som t.ex. Fortaleza, Recife och Natal.
 • Lufthansa trafikerar Rio de Janeiro och Sao Paolo.
 • Brasilien erbjuder fantastiska stranddestinationer med en genuin kulturell upplevelse.
 • Likt Asien finns möjlighet til storslagna naturupplevelser och djungel.

3. Zanzibar och Mombasa

Endast ett fall av Corona-viruset har än så länge påträffats i hela Afrika. Zanzibar och Mombasa erbjuder prisvärda vistelser, enkla anslutningar och ett varmt, stabilt klimat.

Zanzibar och Mombasa erbjuder:

 • Bland de finaste sandstränderna i världen.
 • Nästan ingen regnperiod, hög sannolikhet till fint väder, 24-28 grader året om.
 • Resor för både poäng och pengar med bara ett stopp kan bokas, med t.ex. Ethiopian eller Turkish Airlines.

4. Sri Lanka

Sri Lanka ligger visserligen i Asien, men än så länge har endast ett fall av Corona-viruset påträffats där.

Likt många populära destinationer i Asien erbjuds:

 • Ett tropiskt klimat med bra upplevelser: Intressant djurliv, bra surfing och väldigt fina stränder.
 • Det är inte den billigaste destinationen men ändå väldigt prisvärt och rekommenderas av oss framför det mesta man hittar i t.ex. Indien.

Så påverkas flygtrafiken

Många flygbolag har helt ställt in sina flyg till Kina och Hong Kong, inga andra destinationer har ännu så länge stängts.

 • Dessa bolag har helt ställt in sina flygningar till Kina: Singapore Airlines, Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines, Air France (tillåter endast "Relief Flights"), Air India, Air Mauritius, Asiana och SAS.
 • Följande bolag har ställt in delar av sina flygningar till Kina: KLM, United, Cathay Pacific.
 • Följande bolag har ställt in väldigt få flygningar: Finnair.
 • Följande har än så länge inte ställt in några flygningar alls: Turkish (börjar ställa in den 5/2).

Källa: Business Insider

Dina rättigheter att ändra eller ställa in resan

Observera att inga reseförsäkringar gäller för dig som reser in i ett område som UD avråder resor till. Ännu så länge är det endast en region i Kina, Hubei-provinsen. Ändringar och inställda flyg:

 • De flesta flygbolag erbjuder ombokning eller återbetalning av din resa så länge biljetten köptes innan datumet då de bestämde att flygen skulle ställas in.
 • Vissa flygbolag som inte har ställt in flyg erbjuder ombokning eller återbetalning ändå.

Hotell och annat:

 • För de områden som UD avråder resor till (än så länge bara en region i Kina, Hubei-provinsen) erbjuder de flesta försäkringsbolag återbetalning för det ni har bokat.
 • För övriga områden har försäkringsbolaget inget ansvar, men det är vanligt att hotell och hotellbokningssajter visar goodwill och betalar tillbaka bokningar ändå.

Våra senaste inlägg