Vi reder ut 5 vanliga frågor om SAS EuroBonus och resor för poäng

SAS EuroBonus är Skandinaviens populäraste bonusprogram och ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill tjäna ihop tillräckligt med poäng för en bonusresa via de co-brandade kreditkorten. Att resa för poäng skiljer sig från att resa för pengar och för den som aldrig har rest för poäng så uppstår det ofta frågor. I denna guide går vi igenom de fem vanligaste frågorna som vi får om SAS EuroBonus och resor för poäng.

Är min flygresa är helt gratis?

Flygbiljetter består av tre komponenter:

  1. Baspriset
  2. Avgifter och påslag från flygbolaget (t.ex bränsletillägg och bokningsavgifter)
  3. Flygskatter och flygplatsavgifter.

När du bokar en resa för pengar så är alla tre komponenter inbakade i det totala biljettpriset och du behöver tänka så mycket på vad respektive komponent kostar och innebär.

När du bokar en flygresa för poäng så är det endast flygbiljettens baspris som är helt gratis. På bonusresor tillkommer nämligen alltid flygskatter och flygplatsavgifter, och i vissa fall även avgifter och påslag från flygbolaget.

När du bokar en bonusresa med SAS EuroBonus så betalar du flygskatter och flygplatsavgifter utöver poängen, och om din bonusresa innefattar andra flygbolag med Star Alliance så betalar du även en mindre serviceavgift.

När du reser med poäng inom Europa så kan du räkna med att betala mellan 500 och 2.000 SEK per person i skatter och avgifter. Utanför Europa kan du räkna med att betala mellan 1.000 och 3.500 SEK beroende på destination och transitflygplatser.

Ekonomiklass har ofta, men inte alltid, lågt värde

Flygbiljettens baspris avgör hur stort värde du får ut av poängen då det är denna komponent av biljettpriset som är gratis med EuroBonuspoäng. Rabatterade flygbiljetter i ekonomiklass tenderar till största del att ha ett lågt baspris, där majoriteten av biljettpriset utgörs av flygskatter och avgifter. Här tillför poängen en låg eller näst intill obefintlig kostnadsbesparing mot att köpa resan för pengar.

Men flygresor i ekonomiklass till dyra resmål som Seychellerna, Maldiverna, eller långresor i business class har ett högt baspris. Här utgör majoriteten av biljettens pris av det faktiska baspriset, medan flygskatterna och avgifterna utgör en liten bråkdel. Här kan poängen tillföra stort värde och påtagliga kostnadsbesparingar mot att köpa resan för pengar.

På bonusresor är biljettens baspris gratis, men flygskatter och avgifter tillkommer alltid.

Kan jag kombinera poäng och pengar?

En fråga som vi ofta får från kunder som saknar tillräckligt med poäng för att boka sin bonusresa är om de kan kombinera poäng och pengar för att boka resan. Det korta svaret på frågan är nej, det är inte möjligt att använda pengar som delbetalning på rena bonusresor.

Det långa svaret på frågan är lite mer invecklat. SAS erbjuder sedan en tid tillbaka möjligheten att använda poäng som delbetalning på ordinarie flygbiljetter köpta för pengar. Marknadspriset på dessa biljetter översätts till ett poängpris som är påtagligt högre än de priser som står listade i tabellen.

Om du saknar poäng för att boka en bonusresa så kan du köpa till poängen för 200 SEK per 1.000p. Upp till 60.000 poäng kan köpas per transaktion. Att köpa poängen kan ofta vara mer lönsamt än att boka en flygresa för poäng + pengar, då poängpriserna på rena bonusresor är lägre än för ordinarie flygbiljetter för pengar där betalningen görs med poäng.

Delbetalning med pengar är inte möjlig på bonusresor, däremot kan du köpa till poäng om du inte har tillräckligt för att boka en bonusresa.

Kan jag boka mina barn för pengar på samma flyg som jag har bokat för poäng?

En fråga som vi ofta får när det saknas tillräckligt med poäng för att boka en hel familj på samma resa är om det går att boka de vuxna för poäng och barnen för pengar på samma flygning.

Bonusresor skiljer sig kraftigt på betalda flygbiljetter då de kan bokas på flera kombinationer av flygbolag och resvägar som man vanligtvis inte kan boka för pengar.

Ett bra exempel är en flygresa mellan Stockholm och Dubai där utresan sker med Lufthansa och hemresan med Turkish Airlines. Givet att bonusplatser finns tillgängliga så är det inga problem att boka denna resa för poäng.

Att boka dessa flyg för pengar kan i bästa fall vara dyrt och i värsta fall näst intill omöjligt. Anledningen till detta är då många flygbolag trots att de är medlemmar i samma allians saknar samarbeten för att sälja biljetter på varandras flygningar.

För dig som har som avsikt att boka barnen för pengar på samma flyg som en bonusresa så behöver du boka ut och hemresa på samma flygbolag.

Om du vill köpa till en betald biljett på samma flyg som din bonusresa så behöver du boka ut och hemresan på samma flygbolag.

Kan jag boka ekonomi för poäng och uppgradera till business med pengar?

När det saknas bonusplatser i business class så får vi ofta frågan om det är möjligt att boka flygresan i ekonomiklass för poäng och uppgradera till business class för pengar.

Om bonusresan endast innefattar SAS egna flygningar så kan du enkelt buda för en uppgradering med poäng eller pengar via SAS budgivningstjänst. Besked ges tidigast 48 timmar före flygets avgång.

På bonusresor med Star Alliance är det desto svårare. Flygbolag som Lufthansa erbjuder möjligheten att buda på en uppgradering till business class för pengar när du har bokat en bonusresa med EuroBonuspoäng. Likaså erbjuder vissa flygbolag t.ex SWISS möjligheten att köpa en uppgradering för pengar när incheckningen öppnar.

Utöver dessa så är möjligheterna att uppgradera bonusresor för pengar ytterst begränsade och något som man generellt ej bör räkna med. Den bästa metoden för att ”uppgradera” en bonusresa är att boka om den till högre klass när bonusplatserna släpps. Det gäller därför att hålla ett extra öga på tillgängligheten under dagarna/veckorna innan flygets avgång.

Uppgraderingar för pengar är något som sällan erbjuds när du har bokat en bonusresa med Star Alliance.

Jag har bokat business class för poäng, betyder det att min biljett är fullt flexibel?

En vanlig missuppfattning är att alla flygbiljetter i business class är fullt ombokningsbara. Denna missuppfattning grundar sig i det historiska där business class-biljetter förr var fullt flexibla per automatik. Idag säljer flygbolagen rabatterade business class-biljetter utan möjlighet till ombokning och när du bokar din resa för poäng så är det samma av och ombokningsregler som gäller oavsett vilken klass du har bokat.

Bonusresor med SAS EuroBonus är av och ombokningsbara fram tills dagen innan avresan. Detta innebär att du kan boka om din resa till andra avgångar där det finns bonusplatser tillgängliga, eller få tillbaka poäng och skatter vid en avbokning. När resan är påbörjad så kan ingen ändring göras på resan och poängen återfås ej vid en avbokning.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till oförglömliga drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg