Vilka flygbolag har garanti för bonusplatser?

Att hitta bonusplatser kan ibland vara en utmaning, särskilt för resor i första och business class. Många tror att flygbolag alltid gör några bonusplatser tillgängliga så fort schemat öppnas, men så är inte fallet hos de flesta flygbolag. Däremot finns det några flygbolag som har en garanti för bonusplatser, vilket innebär att de lovar ett visst antal bonusplatser så snart schemat öppnas. Här är en översikt över de flygbolag som erbjuder denna garanti och vad den innebär.

Flygbolag som garanterar bonusplatser

För närvarande finns det tre lojalitetsprogram som garanterar ett visst antal bonusplatser så snart schemat öppnas: British Airways Executive Club, Finnair Plus och Virgin Atlantic Flying Club. Här är detaljerna för varje program:

British Airways

Med British Airways' garanti för bonusplatser lovar flygbolaget 12 till 14 bonusplatser per flygning:

  • På kortdistansflygningar garanteras minst åtta bonusplatser i ekonomi (Euro Traveller) och fyra i business class (Club Europe).
  • På långdistansflygningar garanteras minst åtta bonusplatser i ekonomi (World Traveller), två i premium ekonomi (World Traveller Plus) och fyra i business class (Club World). Det finns inga garantier för första klass.
British Airways garanterar bonusplatser i alla kabiner förutom first class.
Finnair

Med Finnairs garanti för bonusplatser lovar flygbolaget sex till åtta bonusplatser per flygning:

  • På kortdistansflygningar garanteras minst fyra bonusplatser i ekonomi och två i business class.
  • På långdistansflygningar garanteras minst fyra bonusplatser i ekonomi, två i premium ekonomi och två i business class.
Virgin Atlantic

Med Virgin Atlantics garanti för bonusplatser lovar flygbolaget 12 bonusplatser per flygning:

  • Minst åtta bonusplatser i ekonomi, två i premium ekonomi och två i business class (Upper Class).
Virgin Atlantic garanterar upp till 12 bonusplatser per avgång.

Viktiga punkter att notera

  • Den garanterade tillgängligheten för bonusplatser laddas så snart schemat öppnas, vilket är 355 dagar i förväg för British Airways Executive Club, 361 dagar för Finnair Plus och 331 dagar för Virgin Atlantic Flying Club.
  • Garanti för bonusplatser är ett minimum, så i många fall finns det faktiskt fler bonusplatser tillgängliga.
  • Dessa garantier gäller endast genom det egna lojalitetsprogrammet och är ofta inte bokningsbara genom partnerprogram.
  • För Finnair Plus gäller garantin endast för flygningar till och från Helsingfors (HEL) och inkluderar inte Doha (DOH)-rutten.
  • I vissa fall har dessa bonusplatser höga tilläggsavgifter, särskilt hos Virgin Atlantic, men även hos British Airways i vissa situationer.

Det är också värt att nämna att även för flygbolag utan garantier för bonusplatser är den bästa tiden att lösa in poäng antingen så snart schemat öppnas eller nära avresedatum, när flygbolagen gör många osålda platser tillgängliga för poäng.

SAS erbjuder ingen garanti för släpp av bonusplatser. Detta innebär att det i regel är mycket svårt att få tag på bonusplatser under populära perioder som jul och nyår, samt sommarlovet.

Andra flygbolag har olika typer av garantier

Utöver de tre nämnda lojalitetsprogrammen finns det andra program som är värda att nämna. Vissa lojalitetsprogram är intäktsbaserade, där du kan lösa in poäng för vilken plats som helst på vilket flyg som helst. Detta inkluderar program som Norwegian Rewards. Dessa flygbolag har i princip alltid tillgänglighet, men det är inte alltid en bra affär, så det är inte lika värt att framhäva.

Även flygbolag med lojalitetsprogram som inte är intäktsbaserade har numera ofta garantier för bonusplatser, där du kan lösa in poäng för vilken plats som helst på ett flygplan. Detta inkluderar program som American AAdvantage och Delta SkyMiles. Dock är detta inte typiskt en bra affär, eftersom en bonusplats kan kosta många hundratusentals poäng.

Slutsats

Tillgängligheten för bonusplatser kan vara svår att få tag på nuförtiden, särskilt för resor i premiumkabin. Därför är det värt att uppmärksamma de få program som har en garanti för bonusplatser, där ett visst antal platser görs tillgängliga så snart schemat öppnas. Detta kan vara värdefullt att känna till för situationer där du vill säkra en bonusplats i förväg på en viss flygning, vilket inte alltid är möjligt med de flesta andra program. Förhoppningsvis kommer fler flygbolag att erbjuda garantier för bonusplatser i framtiden.

Våra senaste inlägg