Allt du behöver veta om ESTA för inresor till USA

Vad är ett ESTA?

ESTA står för "Electronic System for Travel Authorization" och är i legal mening inte ett visum utan kan ses som en möjlighet för medborgare av vissa länder att slippa ett visum för inresa till USA under 90 dagar. Ansökan är förenklad och ofta väldigt snabb, vilken underlättar för människor att genomföra resor till USA utan för mycket krångel.

Hur söker man ESTA och vad kostar det?

Den officiella sidan för att ansöka om ESTA är denna och ingen annan, och kostnaden är 14 US-dollar per person.

Se upp för "turistfällor" med högre avgifter

Avgiften för att ansöka om ett ESTA är 14 US-dollar. Om man googlar "ESTA application" eller liknande blir man erbjuden möjligheten att teckna ESTA via en uppsjö av olika tjänster. Dessa tar ofta en mycket högre avgift utan att själva visumet skiljer sig från det man får på den officiella sidan, därför skall man inte använda dessa tjänster utan endast använda länken ovan, här kommer den igen.

Nedan syns en bild på andra sajter som dyker upp om man söker på ESTA på Google. Dessa sajter går att använda och är sällan rena bluffsajter, men de tar mycket mer betalt för samma slutprodukt.

Att googla ESTA ger en uppsjö av olika träffar. Den som är markerad med pilen är den officiella ESTA-sidan och den som bör användas.

Vad måste jag uppfylla för krav för att ansöka om ESTA?

Du skall vara medborgare i ett av de länder som är med i ESTA's s.k. "Visa Waiver Program". Detta gäller för svenska medborgare, för andra medborgare, se denna lista (klicka på länken "Visa Waiver Program Countries").

 • Du skall just nu inte ha något annat visum till USA, t.ex. ett arbetsvisum. I så fall gäller det visumet framför ESTA.
 • Du skall resa till USA i max 90 dagar. För vistelser i mer än 90 dagar behövs andra typer av visum.
 • Syftet med din resa är för yrkes- eller fritidsändamål, "Business or pleasure" (läs mer om detta nedan, under "Får jag arbeta i USA om jag har ett ESTA?").

Vad behöver jag för att kunna ansöka om ESTA-visum?

 1. Du behöver ett pass som är giltigt vid avresan samt 6 månader efter hemkomsten från USA. Passet behöver även uppfylla andra krav såsom en biometrisk sida i passet samt ett elektroniskt chip (detta gäller sedan 1a april 2016). För mer detaljer kring vad passet måste uppfylla, se denna länk.
 2. En fungerande emailadress.
 3. Hemadress och telefonnummer.
 4. "Emergency contact", dvs telefonnummer och email till den man ska kontakta om det uppstår en nödsituation.
 5. Betalningsmedel för avgiften på 14 USD. Den officiella sajten tar emot betalningar från MasterCard, VISA, American Express, Discover (JCB eller Diners Club) och PayPal.
Ditt pass behöver uppfylla vissa krav sedan den 1 april 2016, se denna sida för mer information.

Du kan även bli ombedd att uppge dessa saker:

 • Namn inkl alla mellannamn.
 • Personnummer.
 • "Global Entry ID Number", om du har det. De som reser till USA ofta kan ansöka om ett s.k. "Global Entry Card" för snabbare hantering och enklare inresa, läs mer om hur du ansöker här.
 • Din arbetsgivares adress och telefonnummer.
 • Kontaktuppgifter till en "point of contact" i USA.

Vill du besöka en trevlig lounge på Arlanda innan du reser till USA? Läs vår genomgång av Amex Platinum och Centurion Lounge By Pontus.

Ansök minst 72 timmar innan avresa

Om du har alla dokument tillhanda som behövs när du fyller i din ESTA-ansökan tar det vanligtvis mellan 10–20 minuter. Ett ESTA blir ofta godkänt inom några minuter, men det är starkt rekommenderat att man lämnar in sin ESTA-ansökan minst 72 timmar innan man ska resa till USA.

Hur länge är mitt ESTA-visum giltigt efter utfärdande?

Ett godkänt ESTA ges för en period på två år eller passets utgångsdatum, vilket som infaller först. ESTA innebär formellt att man kan stanna i USA i 90 dagar under en given 12-månadersperiod och inte längre.

Hur tar jag reda på om mitt ESTA-visum är giltigt just nu?

På den officiella sidan https://esta.cbp.dhs.gov finns en länk högst upp med texten CHECK ESTA STATUS. Klicka där så leds du vidare.

Vad händer om mitt ESTA går ut under tiden som jag befinner mig i USA?

Om ditt ESTA går ut medan du befinner dig i USA kommer detta inte att påverka din hemresa. Men, så snart du lämnat landet måste du ansöka om ett nytt ESTA om du vill återvända till USA.

Får jag arbeta i USA om jag har ett ESTA?

Syftet med ett ESTA-visum är att utlänningar skall kunna åka till USA för att semestra eller utföra arbete, t.ex. säljmöten eller att delta i konferenser. Dock är det viktigt att det arbete man utför uppfyller vissa krav:

 • Du kan behöva svara på frågor om vilket typ av aktivitet som du ska genomföra för ditt arbete i USA, t.ex. att hålla en föreläsning, genomföra ett säljmöte eller delta i ett seminarium.
 • Det är viktigt att det arbete du ska genomföra inte har någon form av permanent karaktär, eller att du har anställts eller anlitats tillfälligt under ditt uppehälle. Du kan t.ex. inte åka till USA för att "återgå till jobbet" som partner i en firma, eller genomföra ett uppträdande där du får ersättning i USA, som t.ex. en konsert.
 • Den plats på vilken arbetet skall genomföras måste vara klart och tydligt.

Du kan inte jobba på datorn eller klippa gräsmattor

Även om sannolikheten att bli upptäckt är mycket liten så är det viktigt att understryka hur strikta reglerna är. Du kan t.ex. inte bosätta dig i USA under 90 dagar och arbeta på ditt svenska företag när du är på plats. Du kan heller inte ta tillfälliga arbeten som att klippa grannens gräsmatta mot ersättning.

Här kan du läsa mer om arbetsvisum i USA

Här finns en utmärkt tråd på Flashback som täcker det mesta gällande arbete i USA.

Det är inte helt lätt att få arbetsvisum i USA

Gäller mitt ESTA om jag måste göra mer än en inresa till USA?

Ja, du kan göra så många inresor du vill så länge ditt ESTA är giltigt.

 • ESTA innebär formellt att man kan stanna i USA i 90 dagar under en given 12-månadersperiod och inte längre. Om du har vistats i USA under 90 dagar betyder det att du måste ansöka om ett nytt visum för att komma tillbaka.
 • Du kan däremot åka in i t.ex. 3 stycken 30-dagarsperioder och åka hem däremellan.

Du kan stanna i USA i upp till 90 dagar för att därefter lämna landet och ansöka om ett nytt ESTA för att åka in igen.

 • Tänk dock på att ESTA inte är en garanti för att komma in i landet. Gör du som vi beskriver ovan kan myndigheterna fatta misstankar om att du arbetar i landet och neka dig inträde.
 • Tänk också på att ditt ESTA inte kan förnyas om du befinner dig i USA när det gick ut. Du kan efter utgångsdatumet stanna i landet så länge du inte går över 90-dagarsfristen, men måste därefter resa ut ur landet innan du kan förnya ditt ESTA.

Var noggrann med att hålla 90-dagarsfristen, och se upp för sociala medier

Tänk på att inte gå över de 90 dagar som ESTA tillåter. Om du reser hem senare kommer det att noteras och det blir mycket svårare för dig att erhålla ett ESTA eller visum i framtiden, dvs. man kan enkelt bli "bränd".

Tänk också på vad du publicerar i personliga bloggar och sociala medier. Om det ser ut som du jobbar på dina Instagrambilder, eller om du nämner något som kan uppfattas som arbete på Facebook eller i en blogg, kan myndigheterna se det som ett bevis på att du arbetar i landet.

Våra senaste inlägg