Kaffet som vann Guldägget 2021

"Den tekniskt godaste koppen kaffe har jag nog avnjutit hemma i Sverige."

Lars Pilengrim har startat Lykke Kaffegårdar, ett kafferosteri som äger sina kaffegårdar tillsammans med kaffebönderna, utan mellanhänder och ser till att ingenting eller ingen skadas när vi njuter av en god kopp kaffe.

Vi har intervjuat Lars om hans resor till världens alla hörn för att hitta den bästa kaffebönan!

Lars Pilengrim, grundare av Lykke Kaffegårdar, på ett av sina äventyr i jakten på den bästa kaffebönan.

Berätta om dig själv i en hisspitch!

Jag blir 34 år i år och föll för kaffe när min mor startade ett café hemma i Ludvika, Dalarna, varifrån jag kommer. Som 15-åring började jag med espressobryggning och fullt fokus på latte-art. Men jag förstod relativt snabbt att det var världen bakom kaffet som intresserade mig mest. Hur kaffe odlas och förädlas och alla människor kaffet konstant är beroende av och påverkar. Här tog mitt liv med kaffet verkligen fart och från 2010 har jag flackat kors och tvärs bland kafferegioner i såväl Colombia som Burundi.

Hur föddes Lykke kaffegårdar? Vad gjorde du innan?

Mitt liv som kaffeinköpare för ett kafferosteri byggde i stort sett på att knyta an och bygga direkta relationer med producenter. Jag försökte besöka dem så ofta jag bara kunde men har ju alltid utgått från Sverige.

Någonstans därifrån kläcktes också idén om att verkligen knyta ihop allt i en och samma säck. Att, istället för att göra inköpsbesök någon gång om året, kunna deläga och kontrollera aktiviteterna tillsammans med vänner och kaffeproducenter vi känt sedan länge. Odla själva, för att kunna experimentera med roliga projekt – och i samma veva även sprida budskapet om kaffekvalitet och hållbar odling till våra kaffeodlande grannar. Och ta deras kaffe med till den marknad vi kan här i Sverige med omnejd. Genom vår modell kan vi vara ständigt närvarande, 365 dagar om året, trots pandemi och restriktioner.

Kaffe från Espírito Santos och bonden Gilcimar Till.

Hur ser din relation till kaffe ut?

Det är ingen överdrift att säga att kaffe är mitt liv. Jag har investerat allt jag är i kaffet och är så glad för det. Det kan låta naivt att säga, men jag är övertygad om kaffets roll som ett verktyg för att göra gott. Både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Och med Lykke Kaffegårdar har jag möjlighet att driva denna dröm framåt.

Ni har kaffegårdar i flera olika länder; hur är det att jobba med länder utanför EU?

Enkel fråga! Ha! Nej, men det är helt klart att det kommer med många utmaningar. Att bara förstå bolagsstruktur i Peru och Uganda, kontra det man är van vid hemma i Sverige, har varit en av sådan utmaning. Men fördelen för oss är som sagt att vi gör det tillsammans med kompanjoner med mångårig erfarenhet i respektive ursprung. Så vi kan med stolthet säga att vi nu deklarerar i både El Salvador och Panama enligt lokala regler. 😊

Vi upplever att din karriär har låtit dig se världen! Hur många länder har du rest till i din karriär?

Det har blivit en hel del resande, helt klart! Och jag kan nog säga att jag varit in och vänt i de flesta kaffeproducerande länderna. Allt från Ecuador till Tanzania. Och faktum är att de flesta länder jag arbetat i eller nu arbetar i, besöker jag normalt flera gånger om året. El Salvador, Peru, Brasilien och Panama.

Lykkes OJ-kaffe!

Vart i världen har du avnjutit din bästa kaffe, berätta! Hur, var och när? Och givetvis vilket kaffe?

Den tekniskt godaste koppen kaffe har jag nog avnjutit hemma i Sverige. Med egen rostning, bryggning och kontroll av vattnet.

Men det finns ju mycket mer till upplevelsen och något av det bästa kaffet jag vet är från det område i Panama där vi har vår lilla gård La Mula. Kring vulkanen Barú där några av världens mest exklusiva kaffe odlas och förädlas. Och då av varieteten (typ av Arabica) Geisha. Fjäderlätt och elegant kaffe med tonvis av blommighet och fräschör. Kompat med tropisk frukt.

Sist men inte minst, vilket land och äventyr har du inte upplevt än som finns på din bucketlist?

Mycket av mina drömmar med kaffet drar faktiskt vidare i Afrika. Där vi nu med Uganda checkar av en hel del på min Bucketlist. Men jag drömmer också om att komma över gränsen i väst och kunna arbeta och producera kaffe i Kongo. Eller Malawi för den delen!

Bortsett från kaffet är Japan högt på listan. Det har liksom inte funnits någon naturlig anledning (eller ursäkt) med kaffet att ta mig dit ännu. 😊

Vi tar dig dit för poäng eller pengar – chatta med våra resegenier i Chatflights app för att boka din resa!

Våra senaste inlägg