Så ökar du dina chanser att hitta en resa med poäng från SAS Eurobonus

Att resa med poäng från t.ex. SAS Eurobonus kan vara lite klurigt, men inte omöjligt. Här listar vi våra 5 bästa tips för hur du ökar dina chanser att hitta en bra bonusresa.

Det är svårare att hitta plats under högsäsong, men inte omöjligt

Bonusplatser är flygbolagens sätt att fylla upp stolar som annars hade gått osålda. Fördelen med det är förstås att man kan flyga i First eller Business Class till en bråkdel av kostnaden. Men nackdelen är att det släpps färre platser när alla vill resa, under högsäsongen.

Att hitta en bonusresa i Business Class till ett varmt resmål under jul och nyårsperioden är däremot inte omöjligt, om man är villig att vara flexibel. I denna guide delar vi med oss av våra fem bästa tips för hur du ökar dina chanser att hitta en bonusresa.

1. Var flexibel med din resväg

De flesta av oss föredrar att nå slutdestinationen med ett direktflyg och många är villiga att betala för att slippa byten och långa transfertider. Till populära destinationer som Los Angeles, Miami och Bangkok råder en hög efterfrågan på direktflyg från Skandinavien under semesterperioderna, varvid flygbolagen släpper ytterst få bonusplatser i de högre kabinerna.

Flyg via större hubbar - de stora flygplatserna

Frankfurt är en vanlig hubb för bonusresor som rekommenderas framförallt när man flyger 1st Class, då får man tillgång till 1st Class Terminal.

Att resa via en Europeisk storflygplats så som Frankfurt, Paris eller Zürich ökar chanserna att hitta en bonusresa där man har ett större antal avgångar, men under de populära semesterperioderna gäller det att vara ännu mer flexibel än så. Ett bra exempel på detta är resor mellan Europa och Sydostasien där tillgången på bonusplatser är begränsad på direktrutterna mellan Europa och Bangkok/Singapore under jul och nyårsperioden.

Och välj de lite ovanligare resvägarna

På rutterna mellan Europa och Norra Asien finns det däremot gott om bonusplatser, och likaså är tillgängligheten god på resan vidare mellan Norra Asien och Sydostasien. Några exempel på hubbar i Asien som är bra att flyga via är Seoul, Shanghai, Peking och Osaka.

Det är med andra ord möjligt att ta sig till Bangkok och Singapore under dagarna kring jul och nyår om är villig att ta den lilla omvägen över Norra Asien.

2. Res mitt i veckan

Tisdagar är bra dagar att resa med poäng

Fredagar, lördagar och söndagar är de populäraste resdagarna för både affärs- och privatresenärer. Flygbolagen släpper färre bonusplatser på dessa veckodagar jämfört med övriga dagar på veckan. För den som är villig att resa på en tisdag eller onsdag är chanserna störst att hitta lediga bonusplatser, främst då många flygbolag per automatik släpper bonusplatser på dessa dagar när flygningen går till försäljning i bokningssystemen.

3. Var ute i god tid

De flesta flygbolag släpper sina bonusplatser när flygningen går till försäljning. När detta sker varierar mellan flygbolag, men i regel sker det mellan 355 och 330 dagar innan flygningen avgår. Läs vår fulla genomgång av när olika flygbolag släpper sina bonusplatser.

Europeiska flygbolag är oförutsägbara

SAS erbjuder en mycket bra Business Class men är tyvärr väldigt restriktiva med sina platser för poäng på långa flygningar

Att bonusplatser släpps på exakt dessa tidpunkter är ingen garanti, främst när det kommer till europeiska flygbolag såsom Lufthansa, SAS och Turkish Airlines. Dessa flygbolag släpper ofta sina bonusplatser vid senare tillfällen, främst om det rör sig om populära destinationer under populära semestertider. Ett bra exempel på detta är SAS som är extremt restriktiva med att öppna upp bonusplatser till långväga resmål under julen och sommarmånaderna.

Asiatiska flygbolag är mer förutsägbara

Hos asiatiska flygbolag är det däremot betydligt lättare att förutspå när bonusplatserna släpps, i synnerhet hos Singapore Airlines, All Nippon Airways och Thai Airways. Dessa flygbolag släpper sina bonusplatser när flygningarna går till försäljning och om man vill säkra sin plats till värmen så gäller det att vara tidigt ute.

Boka sommarresan till Asien under hösten

För den som vill resa till Asien under sommaren 2019 finns det redan under hösten gott om bonusplatser med både Thai Airways och Singapore Airlines i First och Business Class till t.ex. Bangkok, Vietnam, Singapore och Bali.

4. Res till en närliggande destination och lös den sista sträckan på en separat biljett

Bogota är en mycket bra destination för att ta sig vidare ut i Karibiska övärlden. Man kan ganska enkelt ta sig dit med poäng, stanna ett par nätter och sen flyga vidare med billiga biljetter.

Rena semesterdestinationer är svåra att nå för poäng, speciellt om du vill flyga i Business Class. På rena semesterflyg så som Lufthansas direktlinje mellan Frankfurt och Cancun, eller Austrian Airlines linje mellan Wien och Mauritius så släpps det i stort sett aldrig några bonusplatser i Business Class då kapaciteten är anpassad till kundunderlaget.

Därför är det ofta smart att resa till en närliggande destination och lösa resten av resa med billiga kortresor, t.ex. från Singapore, Bogota eller Mexico.

Mexico är ett bra exempel

Med endast 18 stolar i Business Class mellan Frankfurt och Cancun är sannolikheten stor att kabinen fylls med fullt betalande passagerare, varvid det sällan finns något behov att fylla upp tomma stolar för poäng. Som jämförelse erbjuder flygbolagen betydligt större kapacitet i Business Class på de större linjerna, exempelvis mellan Frankfurt/München och Mexico City där Lufthansa har 2 dagliga avgångar med 80, respektive 48 stolar i Business Class per flygning.

För den som vill resa till Cancun så är Mexico City en utmärkt alternativ destination att flyga till för poäng. Från Mexico City finns det gott om inrikesflyg, och man kan snabbt och billigt ta sig vidare i landet.

5. Tänk på säsongen innan du reser - "Fel" säsong kan ändå vara rätt

Att resa till ett populärt resmål under en högsäsong är lockande för de flesta, i synnerhet om man är begränsad till att endast resa under ett lov eller en storhelg. Bali över jul är svårt att hitta för poäng, medan San Francisco är lättare, och vice versa gäller för sommaren. Bägge städer är trevliga att besöka under ”fel” säsonger, och det skadar inte att överväga säsongerna en extra gång innan ni bestämmer er för vart ni vill resa.

Våra senaste inlägg