Få 1 miljon Amex Membership Rewards-poäng när du skaffar Amex Platinum

American Express erbjuder just nu nya kortmedlemmar 1 miljon Membership Rewards-poäng när de tecknar ett Platinum innan den 28 februari 2022, deras högsta välkomstbonusen någonsin. Här går vi igenom vad du kan få för poängen samt vad du kan förvänta dig för förmåner så att du enklare kan avgöra om det är ett kort för dig.

Detta krävs för att få välkomstbonusen

Under tidigare kampanjer har välkomstbonusen legat på mellan 200.000 och 500.000 poäng. Det nya erbjudandet gäller endast helt nya kortmedlemmar, alternativt de som inte har haft ett Amex-kort under de senaste 6 månaderna. Om du t.ex redan har ett SAS Amex och byter till Platinum utgår ingen bonus. 

 • Du behöver spendera minst totalt 60.000 SEK innan den 30 september 2022.
 • Bonusen betalas ut under november 2022 och ditt kortkonto måste vara aktivt då.
 • Bonusen gäller ej vid värvningar, ansökan måste ske direkt på Amex hemsida.
 • Ansökan måste göras senast den 28 februari 2022.

Detta kan du få för 1 miljon Amex-poäng

Poäng i Amex Membership Rewards kan användas på tre sätt:

 1. Växlas till nedanstående flyg- och hotellprogram,
 2. Kreditera din fakturan till ett värde av 0,46 öre per poäng, eller
 3. Boka resor via Amex Travel mot ett värde av 0,6 öre per poäng.

Bäst värde får du om du växlar poängen till någon av deras 11 transferpartners. Växlingskurserna varierar beroende på vilket program du överför poängen till. För en överföring till SAS EuroBonus så krävs 16 Amex-poäng för att få 1 EuroBonuspoäng (anges som 16:1 i tabellen nedan).

 • SAS EuroBonus 16:1
 • Finnair Plus 11:1
 • British Airways Executive Club 11:1
 • Iberia Plus 11:1
 • Qatar Airways Privilege Club 11:1
 • Delta SkyMiles 10:1
 • Air France - KLM Flying Blue 10:1
 • Thai Airways Royal Orchid Plus 10:1
 • Marriott Bonvoy 10:1
 • Hilton Honors 8:1
 • Radisson Rewards 5:1

Att hålla koll på varje bonusprogram och respektive poängtabeller är svårt. För att göra det lättare att förstå har vi hittat tre fina bonusresor som du kan boka för 1 miljon Amex-poäng eller mindre:

 • Business Class till Dubai med Air France KLM tur och retur för 850.000 poäng överförda till Delta SkyMiles.
 • Business Class till Oman med Qatar Airways för 990.000 poäng överförda till Qatar Airways Privilege Club.
 • Uppgradering från Premium Economy till Business Class på British Airways långflygningar tur och retur, från 440.000 poäng överförda till British Airways Executive Club.

Vill du ha mer tips och information om vad du kan göra med en miljon Amexpoäng? Läs vår guide där vi har plockat fram de bästa guldkornen.

Flyg business class med Air France till Dubai för 850.000 Amex-poäng

Lönar sig årsavgiften för Amex Platinum?

Årsavgiften för Amex Platinum ligger på 6.600 SEK per år eller 550 SEK per månad. Den höga årsavgiften är något som avskräcker många från att skaffa kortet, men faktum är att du kan få ut ett stort värde från förmånerna om de används på rätt sätt.

Amex Platinum är i första hand avsett för frekventa resenärer där förmånerna inkluderar lounge-access till Amex egna lounger, priority pass samt utvalda flygbolagslounger (däribland Lufthansa och Delta Air Lines). Vår favorit är Amex Lounge by Pontus på Arlanda som har utsetts till en av Europas bästa flygplatslounger.

I årsavgiften ingår även en omfattande reseförsäkring som täcker kostnaden för självrisk. Detta innebär att du inte behöver köpa till dyra tilläggsförsäkringar när du hyr bil, vilket i sin tur kan motsvara besparingar på hela årsavgiften om du hyr bil ofta. Reseförsäkringen har även väldigt generösa ersättningsvillkor vid försenat bagage, där du som kortmedlem kan få upp till 8.000 SEK i ersättning om flygbolaget slarvar bort ditt bagage.

På det stora hela anser vi Amex Platinum vara ett bra kort för dig reser minst en gång per månad. Reser du mer sällan så är Amex Gold Card ett bättre alternativ där du får liknande förmåner i en mer begränsad omfattning för en lägre årsavgift.

Med Amex Platinum ingår obegränsade besök till Amex Lounge by Pontus på Arlanda, för dig och en gäst.

Värdet av Amex Platinum utanför flygplatsen

Den rådande pandemin har gjort resandet svårt under de senaste två åren och att betala 6.600 SEK per år för ett kreditkort vars största värde ligger i reseförmånerna har lett många till att säga upp sina kort.

För att bibehålla värdet i kortet så har Amex delvis skiftat fokus på Platinum från att vara ett renodlat resekort till ett poäng- och lifestylekort. Nya förmåner har introducerats, bland annat konceptet "Dining By Amex" där kortmedlemmarna 3-4 gånger per år erbjuds fria middagar på utvalda restauranger, samt krediteringsbonusar där medlemmarna får 2.500 SEK för köp på utvalda mataffärer och varuhus.

Den kanske största förändringen är den förbättrade poängintjäningen

Tidigare gav Amex Platinum 1 poäng per spenderad krona, oavsett hur mycket du spenderade per år. Detta ändrades den 1 juli 2020 när Amex introducerade extra poängbonusar på 150.000 och 300.000 poäng när motsvarande summa i spendering har uppnåtts inom ett medlemsår (dvs från datumet när kortet tecknades).

Detta innebär att du kan tjäna 750.000 Membership Rewards-poäng när du har spenderat 300.000 SEK på ditt Amex Platinum under ett medlemsår.

Dining by Amex är en av de nya lifestyle förmånerna som har införts.

Är ett Amex Platinum bättre än ett SAS Amex Elite?

Det råder inga tvivel om att SAS Amex Elite är ett av de bästa kreditkorten när det kommer till ren poängintjäning, med möjligheten att tjäna 20 poäng per 100 SEK samt två 2-for-1 Vouchers per år när man har spenderat 300.000 SEK.

Men en av svagheterna med kortet är att det är kopplat till SAS EuroBonus vilket ger minskad flexibilitet när det kommer till att hitta bonusresor. SAS och Star Alliance har på senare år stramat åt tillgången av bonusplatser till populära resmål såsom Los Angeles, San Francisco, Mauritius, Maldiverna och Sydafrika. Likaså är möjligheterna till ombokning begränsade vid inställda flyg då SAS enbart bokar om till flyg där det finns lediga bonusplatser.

Den största fördelen med Amex Membership Rewards är flexibiliteten

Amex Platinum erbjuder inte lika goda möjligheter att tjäna stora summor poäng snabbt, men den största fördelen med Amex Membership Rewards är flexibiliteten. Här finns det möjlighet att föra över sina poäng till flygbolag i alla tre allianser. Detta underlättar möjligheterna att hitta bra och smidiga bonusresor till exempelvis Maldiverna, Karibien och Los Angeles.

Amex-poäng har dessutom inget utgångsdatum, vilket ger dig tillräckligt med tid för att samla ihop poängen.

Vår rekommendation är att spara ihop till minst 1,5M Amex-poäng vilket är tillräckligt för en långresa i business class till Nordamerika, delar av Asien, Sydafrika, Maldiverna och Mauritius. Välkomstbonusen på 1 miljon poäng är en bra grundplåt till detta och om du lyckas spendera 300.000 SEK på kortet inom ditt medlemsår så har du tjänat 1,75 miljoner Amex-poäng.

Amex Platinum bör inte ses som en ersättare till SAS Amex Elite utan snarare som ett komplement

För dig som reser ofta och har en hög spendering på dina Amex-kort så kan det löna sig att teckna båda korten och dela upp spenderingen för att få ut det bästa av bägge världar.

Flyg till Maldiverna med Qatar Airways i Q-Suites business class från 1,43 miljoner Amex-poäng tur och retur.

Önskar ni tips, råd och inspiration för hur ni bäst bokar resor med era poäng i Amex Membership Rewards? Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg